Tako je tudi okoli mosta čez reko Tamiš, ki ga prečkajo tisti, ki gredo v mesto peš. Še enkrat toliko, vsaj nekaj deset, jih ponuja spolne storitve na železniški in avtobusni postaji, v gostilnah, zakotnih lokalih in parkih, na bencinskih črpalkah, blizu osamljenih vež in kleti, povsod tam, kjer si obetajo, da bo kdo stegnil roko po njihovem telesu, piše novinarka Marjana Vončina v novi številki Nedeljskega dnevnika.

Mlade, nekatere še čisto sveže in rosne v tem poklicu, žrtve trgovine z ljudmi in izsiljevanja, nekoliko starejše in srednjih let, ki jih tja pripeljejo njihovi partnerji in možje, pogosto prav tako nasilni kot nekatere stranke, ki se izživljajo nad njimi in pogosto ogrožajo njihovo življenje. S prostitucijo se preživljajo tudi starejše ženske, največkrat Rominje, nepismene in močno v letih, stare sedemdeset let in več. Pet evrov za spolno storitev, redko kaj več… Takšna je cena, ki jo največkrat plačajo moški. Pogosto tudi manj, nekaj evrov. Le najprivlačnejšim in mladim uspe izvleči iz njihovega žepa petnajst evrov. Če imajo veliko srečo in če jim je tistega dne izjemno naklonjena, jim tri ali štiri stranke, kolikor jih v povprečju »obdelajo« na dan, prinesejo dvajset evrov in še kakšnega za povrh.

Taka je podoba Pančeva, nič drugačna pa ni v drugih srbskih mestih. Zgodbe so si podobne, ozadja prav tako, vsem pa je skupno to, da je prostitucija v Srbiji, tako kot v vseh drugih državah nekdanje skupne »matere« Jugoslavije, nelegalna in da ženskam pogosto odpira vrata v zapor. Spremljajo pa jo še druge značilnosti in ozadja, ki so pogosto srhljive in zato le potrditev, da je največkrat pritlehna in da je usoda revnih, izkoriščanih žensk brez vsakršne varnosti in zavarovanja. Tudi zdravstvenega.

Rad bi zdravnika, tudi če ni dr. Gruber

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako zelo pri nas primanjkuje zdravnikov družinske medicine, saj odhajajo starejši v pokoj, mladih pa ta specializacija ne zanima, kako smo lahko podhranjeni, četudi imamo preveč kilogramov, kakšen je običajen delovni dan v Steklarni Rogaška, na kaj moramo paziti pri nakupu božične jelke… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.