Nekdanja visoka komisarka za človekove pravice pri Združenih narodih Mary Robinson je odpotovala v Dubai in se srečala z emiratsko princeso Latifo bint Mohamed Al Maktoum, ki je spomladi letos poskušala pobegniti od doma, emiratske posebne enote pa so jo 4. marca ugrabili z jahte pred obalo Indije in jo vrnile družini. Latifa se je med srečanjem z Robinsonovo v javnosti pojavila sploh prvič po neuspešnem poskusu pobega, političarka, ki je bila nekoč tudi irska predsednica, pa si je po srečanju nakopala številne kritike, zaradi izjav, ki govorijo v prid ukrepom Latifine družine.

Robinsonova je v pogovoru za BBC Radio 4 povedala, da jo je v Dubaj povabila princesa Haja, sicer žena dubajskega emirja in premierja Združenih arabskih emiratov Mohameda bin Rašida Al Maktouma, da bi pomagala pri reševanju »družinske dileme«. Dodala je, da ima Latifa resno bolezen in da je deležna psihiatričnega zdravljenja, ni pa razkrila, za kakšno bolezen gre. »Latifa je ranljiva, ima težave. Posnela je video, ki ga sedaj obžaluje,« je povedala Robinsonova. »Skupaj sva imeli kosilo. Je zelo prijetna, a ima očitno težave in očitno potrebuje zdravstveno pomoč, ki je je deležna.« Pojasnila je tudi, da Latifina družina ne želi, da bi bila princesa še naprej na očeh javnosti.

Vodja in ustanoviteljica nevladne organizacije Detained in Dubai Radha Stirling z izjavami Robinosonove ni bila zadovoljna. Za BBC je povedala, da so bile izjave Robinsonove omejene izključno na Latifino zdravje, ni se pa opredelila glede zakonitosti operacije emiratskih posebnih enot in dejstva, da je princesa svoj pobeg načrtovala skoraj desetletje.

Latifa, ki je stara 33 let, je prvič poskušala pobegniti že pri 16 letih. Tudi tedaj so jo ujeli in jo domnevno pretepali, mučili in ji za tri leta odvzeli prostost. Sterlingova je ob izjavah Robinsonove presenečena tudi zato, ker te skoraj do potankosti sledijo uradni zgodbi, ki so jo v javnost dali predstavniki Latifine družine. Drugi kritiki pa opozarjajo, da Robinsonova ni zdravnica in nima potrebnega znanja, da bi lahko diagnosticirala princeso že med enim kosilom.