Za 33-letno Latifo Mohmed al Maktum je bilo življenje pekel, čeprav je vselej imela vse, kar si je zaželela – vsaj v materialnem smislu. Ena od tridesetih hčera Mohameda bin Rašida al Maktuma, emirja Dubaja in predsednika vlade Združenih arabskih Emiratov, je v začetku leta v iskanju svobode pobegnila iz svoje zlate kletke. V upanje na življenje, v katerem bi lahko sama sprejemala odločitve o sebi, je s pomočjo nekaj zvestih prijateljev zbežala, a so jo med begom ulovili odposlanci njenega očeta. Odtlej so se za 33-letnico izgubile vse sledi.

BBC bo jutri zvečer predvajal dokumentarec z naslovom Pobegniti iz Dubaja, ki govori o Latifi in njej podobnih ljudeh, ki so proti svoji volji zadržani v Dubaju. V predogledu izvemo, da je princesa svoj beg načrtovala kar sedem let.

Ugrabljena tik pred ciljem

Življenje v Dubaju je bilo zanjo neznosno, osebje njenega očeta je nadzorovalo vsak njen gib. Sama ni smela nikamor, vožnja z avtomobilom je bila prepovedana. Ker so vedeli, da želi pobegniti, so jo zdravniki pogosto omamljali. Že kot 16-letnica je skušala zbežati, a so jo zadržali na meji in vrnili domov, kjer so jo mučili in zlorabljali. Izkušnja je ni odvrnila od misli na beg, pač pa je slednjo le podžgala. Med pripravami za letošnji beg je bilo tudi snemanje videoposnetka, ki bi se objavil, če bi šlo med begom kaj narobe. »Ta video je povsem mogoče moj zadnji,« pove princesa, očitno zavedajoč se, kako borne so njene možnosti za uspešen pobeg.

Kot so pred meseci poročali tuji mediji, ji je pri zadnjem poskusu bega pomagal nekdanji francoski vohun Hervé Jaubert, s katerim si je Latifa dopisovala več let. Princeso in njeno prijateljico Tiino Jauhiainen, ki je pomagala snovati beg, je z jahto pričakal v Omanskem zalivu, od koder naj bi ju odpeljal v Indijo na ameriško veleposlaništvo, kjer bi princesa zaprosila za azil. Slabih 50 kilometrov pred obalo Indije se je beg sfižil, saj jih je dohitel hitrejši čoln. Jahto so zajeli oboroženi in zamaskirani možje, ki so Francoza pretepli, princeso pa na silo odvlekli. »Raje, kot da me odpeljete v Dubaj, me ubijte zdaj takoj,« je po besedah Jauberta ob tem vpila Latifa. Moški so jo odpeljali in odtlej so se zanjo izgubile vse sledi, nekateri poznavalci razmer pa niso prepričani, ali je Latifa sploh še med živimi. »Če gledate ta videoposnetek, to pomeni da se je zgodilo nekaj slabega. Bodisi sem mrtva ali pa sem v zelo, zelo, zelo slabi situaciji,« v videoposnetku pove Latifa, ki je prijateljem naročila, naj posnetek, v katerem pojasnjuje svoje razloge za beg, objavijo le, če bo šlo med begom kaj narobe. »Ta videoposnetek je moje edino upanje, saj je ugled edino, za kar je mojemu očetu mar,« je dejala princesa, ki je očitno upala na pomoč medijev in mednarodne politike.

Pobegniti je skušala že njena sestra

Latifa ni prva od šejkovih hčera, ki je skušala pobegniti. Pred njo je leta 2000 zbežala takrat 19-letna Šamsa, ki je uspela pobegniti med družinskim potovanjem po Veliki Britaniji. Po mesecu dni svobode so jo našli očetovi možje in jo na silo odpeljali nazaj v Dubaj. Britanska policija je preiskovala primer, a ga ni nikoli zaključila. Kot Latifa pove v videoposnetku, je Šamsa v nekakšnem »zdravniškem zaporu«, v katerem jo zdravniki in drugo zdravstveno osebje ves čas nadzoruje in pita s pomirjevali.

Dokumentarec osvetljuje izkrivljeno podobo, ki jo imamo o Dubaju. Tamkajšnje oblasti se svetu zelo trudijo prikazati kot napredno mesto, kjer so zahodnjaki dobrodošli, a v resnici gre za diktaturo, ki brutalno tepta človekove pravice. Zaporna kazen in mučenje zlahka doletita tudi turiste, ki s svojimi dejanji morda blago kršijo ekstremno konservativne zakone.