Ruska vojska bo imela prihodnje leto na razpolago novo raketo, ki potuje dvajsetkrat hitreje kot zvok in proti kateri je ameriška protiraketna obramba nemočna. To je po uspešnem testiranju rakete avangard v sredo izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. »Rusija je prva na svetu z novo vrsto strateškega orožja, ki bo zagotovilo varnost naši državi in naši naciji v naslednjih desetletjih,« je dejal, »to je čudovito novoletno darilo za našo državo.«

Obrambe pred raketo za zdaj ni

Testiranje izstrelka, ki ga je prenašala ruska televizija, je bilo po Putinovih besedah »absolutno uspešno«. Medcelinska raketa, ki lahko leti 25.000 kilometrov na uro, je v sredo letela iz vojaškega oporišča Dombarovski južno od Urala do vnaprej določene tarče na Kamčatki na Daljnem vzhodu, to je 6000 kilometrov daleč. Sicer izstrelek lahko tudi spreminja smer, leti tik nad Zemljo ali visoko na nebu, tako da nima težav, ko se je treba izogniti raketam, ki bi ga hotele prestreči in sestreliti.

»Dejansko je ne bo mogoče prestreči,« je Putin dejal že marca v ruskem parlamentu, ko je prvič predstavil raketo, ki lahko nosi jedrsko konico. Na ameriškem obrambnem ministrstvu pa so tedaj dvomili, da bi Rusiji uspelo s tem velikim projektom. Toliko bolj se je zdel vprašljiv zaradi znanih finančnih težav ruske vojske, med drugim zaradi njenega izjemno dragega posredovanja v Siriji. Toda sredino testiranje naj bi dvome o tem, ali bo Putinu uspelo z novo izjemno nadzvočno raketo, odpravilo.

Že marca je ameriški general John Hyten tudi posvaril, da bo sedanja protiraketna obramba nemočna proti izstrelku avangard. »Potrebujemo novo vrsto senzorjev, ki bodo lahko zaznavali nadzvočne izstrelke,« je dejal za CNN. Nedavno pa je podsekretar na ameriškem obrambnem ministrstvu Michael D. Griffin novinarjem dejal, da bodo ZDA imele sredi naslednjega desetletja uspešen obrambni sistem tudi proti takšnim nadzvočnim izstrelkom, kot je avangard.

Sledi oboroževalna tekma

Analitiki so prepričani, da bo ruski izstrelek povzročil novo veliko tekmo v oboroževanju. »Zaradi tega, ker je odzivni čas na izstreljeno nadzvočno raketo zelo kratek in ker ni primerne obrambe, bo skušnjava preventivnega napada toliko večja,« pravijo v Stratforu, ameriški zasebni varnostno-obveščevalni instituciji. Sicer tudi ZDA in Kitajska razvijajo nadzvočne izstrelke. V Pekingu so takšno, ki leti šestkrat hitreje od zvoka, menda uspešno preizkusili avgusta. Kitajci trdijo, da je njen namen odkrivanje vesolja, ne uporaba v vojski. Ameriške zračne sile pa so na začetku leta sklenile pogodbo o razvoju nadzvočnega izstrelka s podjetjem Lockheed Martin.