Kot je sporočil Roskomnadzor, preučujejo, ali so vsebine svetovnih novic BBC in njegove spletne vsebine skladne s rusko zakonodajo. Podporo ukrepanju regulatorja je izrazilo tudi rusko zunanje ministrstvo in pri tem navedlo, da je bil za to že skrajni čas, poroča nemška tiskovna agencija dpa. »Vmešavanje britanske vlade v dejavnosti ruskih medijev - stalna propaganda proti kanalu RT in poskusi diskreditacije naših novinarjev in tako naprej, ne puščajo nobene druge možnosti kot recipročni odgovor,« je na Facebooku zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

Britanski medijski regulator Ofcom je v četrtek televizijo RT, znano tudi kot Russia Today, ki teži k predstavitvi ruskega pogleda na mednarodne zadeve, obtožil, da med več objavami v marcu in aprilu ni ohranila »potrebne nepristranskosti«. Šlo je za poročila po napadu z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ofcom je RT izdal svarilo oz. več svaril, pred nadaljnjim ukrepanjem pa je televiziji dal možnost, da predstavi svoja stališča. Odgovorna urednica televizije Margarita Simonjam je trditve o kršitvah pravil danes na Twitterju označila za blebetanje.

Podobna zgodba se je poleti odvila med francoskim in ruskim regulatorjem. Roskomnadzor je junija francosko televizijo France24 obtožil, da je kršila medijsko zakonodajo, potem ko je francoski regulator izdalo svarilo RT, ki oddaja v francoščini, zaradi poročanja, v katerem so izjave sirskih civilistov opremili s prevodom, ki ni držal.

Sicer pa se je RT lani uklonila pritisku Washingtona in se v ZDA registrirala kot tuj agent. V odgovor je tedaj Rusija radijski postaji Voice of America in Radio Free Europe/Radio Liberty ter še nekaj povezanih medijev označila za tuje agente.