Južni veter (Miloš Avramović, 2018)

V naših kinematografih ne vidimo veliko srbskih filmov, a kadar Srbom uspe zadeti, res zadenejo. Tokrat jim je to uspelo s kriminalko, v kateri igrajo glavno vlogo skoraj že hollywooda vredni akcijski prizori in srbska mafija – na eni strani avtomobilska, na drugi narkomanska, s katero se, potem ko mu življenje za kriminalca uspeva naravnost odlično, zaplete glavni junak Peter Maraš. Druga stran Beograda z Milošem Bikovićem, Miodragom Radonjićem, Draganom Bjelogrlićem, Nebojšo Glogovacem, Srđanom Todorovićem in drugimi v osrednjih vlogah. (Kolosej)

Mary Poppins se vrača (Rob Marshall, 2018)

Filmsko nadaljevanje slovite Marry Poppins je prejelo štiri nominacije za zlati globus, med katerimi so nominacija za najboljši film, najboljšo glasbo, najboljšega igralca (Lin-Manuel Miranda) in najboljšo igralko (Emily Blunt), film pa je režiral Rob Marshall, ki je režiral tudi s šestimi oskarji nagrajeni muzikal Chicago. Oboje je seveda dobra iztočnica za družinski muzikal, ki bo z dogajanjem 25 let pozneje in varuško, ki ima še vedno čarobne sposobnosti, osvajal nove generacije, a jih bo, tudi zaradi manj očarljive glasbe, vseeno osvojil težje od svojega predhodnika. (Kolosej)

Božji bojevnik (Nicolas Winding Refn, 2009)

Danski režiser Nicolas Winding Refn je režiser s stilom, ki je s svojo pompozno kinematografijo mainstream občinstvo prepričal leta 2011, ko je za volan noirovske kriminalke posedel Ryana Goslinga, med zvezde pa je z Bronsonom (2008) izstrelil tudi britanskega igralca Toma Hardyja. A v Božjem bojevniku iz leta 2009 je stil privil še za dve stopnji, v glavni vlogi nemega škotskega sužnja pa blesti danski zvezdnik Mads Mikkelsen. Refn se dotika različnih tem od vojne do religije, a je film v prvem planu doživetje, ki ga velja izkusiti na velikem platnu. (Slovenska kinoteka)

Noč na Zemlji (Jim Jarmusch, 1991)

Jim Jarmusch iz Ohia ni le režiser številnih odličnih neodvisnih filmov in veliko ime ameriškega filma, temveč tudi uveljavljen glasbenik pa scenarist, igralec in še kaj. Slovenska kinoteka v sklopu prednovoletnih klasik ponuja Noč na Zemlji, v kateri spremljamo pet zgodb iz življenja nočnih taksistov, ki delajo na ulicah Los Angelesa, New Yorka, Pariza, Rima in Helsinkov. Glasbeno podlago je posodil kantavtor Tom Waits, v filmu pa med drugimi vidimo Winono Ryder, Geno Rowlands, Giancarla Esposita, Armina Muellerja Stahla in Rosie Perez. (Slovenska kinoteka)

Vladar Pariza (Jean-François Richet, 2018)

François Vidocq, junak pariškega podzemlja, igra ga Vincent Cassel, pobegne iz najstrožje varovanega zapora v državi, in ko oblasti sklenejo, da je najverjetneje mrtev, zaživi novo življenje. Dokler ga seveda ne ulovi preteklost in ne pristane na drugi strani zakona, tako da mora začeti delovati proti podzemlju. Kljub Casselu in Olgi Kurylenko ter dokaj privlačni pustolovski zgodovinski zgodbi pa film ne izpolni pričakovanj, saj je predvidljiv in brezznačajski, medtem ko v svoji prepričljivosti šepata tudi glavna igralca. (Kolosej)