Kmetijska proizvodnja v Severni Koreji nikoli ne pokrije potreb države, saj tam primanjkuje obdelovalnih površin, orodje in mehanizacija pa sta zastarela. V Severni Koreji je v zadnjih letih večkrat vladala lakota. Sredi 90. let minulega stoletja je zaradi nje umrlo na stotisoče, morda celo na milijone ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severnokorejski premier Pak Pong-ju je prejšnji teden na srečanju odgovornih za kmetijstvo v Pjongjangu priznal, da na nekaterih kmetijah in v proizvodnih obratih obstajajo težave, je danes poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

»Dejal je, da jim ni uspelo na odgovoren način proizvesti semen in z njimi ustrezno upravljati. Zato je izpostavil nujnost doseči cilje pri proizvodnji semen,« je v angleščini objavila KCNA. Severna Koreja sicer le redko prek uradnih medijev poroča o svojih težavah, še posebej od leta 2011, ko je oblast prevzel Kim Jong Un. Slednji naj bi predstavnike večkrat okaral, če niso dosegli zastavljenih ciljev.

Letos lastne proizvodnje še manj kot v preteklih letih

Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) je pred dvema tednoma v trimesečnem poročilu objavila, da je v Severni Koreji letos upadla proizvodnja hrane in da bo morala jedrska sila zato prihodnje leto po ocenah uvoziti 641.000 ton prehranskih izdelkov. Letos je morala uvoziti 456.000 ton prehranskih izdelkov - od tega jih je 66.000 ton prejela v obliki pomoči, preostanek je kupila na tujih trgih.

Po navedbah FAO prehranska negotovost ostaja velik problem države. Njene ocene kažejo, da okoli 10,3 milijona od skupaj 25 milijonov Severnih Korejcev potrebuje humanitarno pomoč. A njeno financiranje se je zaradi geopolitičnih napetosti, povezanih s severnokorejskim jedrskim programov, skrčilo. Direktor Svetovnega programa za hrano (WFP) Davoid Beasley je maja ocenil, da v Severni Koreji zagotovo trpijo lakoto, ki pa ni takšnega obsega, kot je bila v 90. letih minulega stoletja.