O dramatičnem prebegu Oh Chong Songa preko meje v vasi Panmunjom na demilitariziranem območju med Korejama so poročali vsi svetovni mediji. Pri tem je bil hudo ranjen.

Prebegi v Panmunjomu, ki je edini kraj na meji med Južno in Severno Korejo, kjer se vojaki obeh držav gledajo iz oči v oči, so sicer redki.

Po poročanju časnika Sankei Shinbun je 25-letnik sin generalmajorja severnokorejske vojske. Čeprav se je rodil v privilegirani družini, kot se je izrazil sam, v »višjem razredu«, ne čuti vdanosti severnokorejskemu vodstvu, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

»V Severni Koreji so ljudje, še posebej mlajša generacija, brezbrižni drug do drugega, politike, svojih voditeljev, in nobenega občutka vdanosti ni,« je dejal v pogovoru za časnik, menda prvem za kakšen medij.

Kot je povedal, je brezbrižen do vladavine Kim Jong Una, tretjega voditelja iz dinastije Kim na čelu Severne Koreje, in ga ne zanima, kakšen odnos do nje imajo njegovi prijatelji. »Verjetno je 80 odstotkov moje generacije brezbrižnih in ne čutijo vdanosti,« je dejal.

»Normalno je, da nimaš nobenega interesa in vdanosti glede na to, da je dinastični sistem samoumeven, čeprav ni sposoben nahraniti ljudi,« je dejal Oh.

Mladenič je zanikal poročanje južnokorejskih medijev, da so ga na severu iskali zaradi umora. Po navedbah omenjenega japonskega časnika je Oh po sporu s prijatelji začel piti. Ko se je vračal na svoj položaj, je prestopil nadzorno točko in ker se je bal, da ga bodo usmrtili, se je odločil, da bo nadaljeval.

»Bal sem se, da bi me usmrtili, če bi šel nazaj, zato sem prečkal mejo,« je še povedal Oh Chong Song.