Posebna vlaka s po sto potniki iz Seula in Pjongjanga sta se danes ustavila na železniški postaji Panmun pri obmejnem mestu Kaesong med Južno in Severno Korejo na slovesnosti, ki je obeležila še en korak v izboljšanju odnosov med državama, ki sta tehnično še vedno v vojni, začeti leta 1950 in ustavljeni s premirjem tri leta kasneje, po katerem je med njima ostala nepredušna, najbolj militarizirana meja po padcu berlinskega zidu na svetu. Delegacijam obeh Korej z visokimi političnimi osebnostmi in izbranimi člani z vojno razdeljenih družin so se pridružili predstavniki Združenih narodov ter sosednjih držav Kitajske, Rusije in Mongolije, ki si v prihodnje obetajo kopenske povezave z visoko razvitim gospodarstvom Južne Koreje, neuporabne že skoraj sedem desetletij.

Volja je, ovire ostajajo

Današnja slovesna vzpostavitev železniške povezave v Panmunu, kronana z družno pritrditvijo železniških tirov za anale, je bila zgolj simbolična. Kakršnakoli stvarna prometna povezava z napovedano obnovo severnokorejske železniške in cestne mreže ter njenim nadaljevanjem v omenjene sosednje države je odvisna od pripravljenosti Pjongjanga za popolno jedrsko razorožitev in odprave mednarodnih sankcij, v katerih je zajet tudi severnokorejski transportni sektor. Je pa današnje dogajanje potekalo v skladu z dogovorom južnokorejskega predsednika Moon Jae Ina in severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, ki sta na letošnjem septembrskem srečanju v Pjongjangu postavila prve oprijemljivejše temelje za izboljšanje odnosov med državama tudi z napovedjo ponovnega zagona skupne industrijske cone Kaesong, zaprte pred dvema letoma po severnokorejskem preizkusu vodikove bombe. Dejanskega premika tudi pri slednjem (še) ni tudi zaradi nasprotovanja ZDA, ki ocenjujejo, da bi vsako popuščanje Seula Pongjangu spodkopalo njihova prizadevanja za popolno jedrsko razorožitev Severne Koreje in njihov nadzor nad tem. Kim Jong Un se je sicer strinjal z denuklearizacijo na junijskem srečanju z Donaldom Trumpom kot prvim ameriškim predsednikom, ki je pristal na meddržavni vrh, pravega koraka v tej smeri pa svet ni dočakal. Severna Koreja je prenehala z raketnimi in jedrskimi preizkusi, javno uničila del testnih zmogljivosti, a se posesti in razvoju orožja ne odreka.

Moon si po oceni nekaterih domačih analitikov, med njimi Shin Beom Chula z inštituta za politične študije v Seulu, prizadeva graditi nove odnose s Pjongjangom na doseženih dogovorih s Kimom v dobri veri, da bo to pozitivno vplivalo na denuklearizacijo polotoka. Severnokorejski voditelj po drugi strani kaže, da ne namerava narediti prvega stvarnega koraka, in bo po mnenju Shina nadaljeval pritisk na Južno Korejo, da navkljub sankcijam priskoči na pomoč pri rekonstrukciji prometnih povezav s severom. Južnokorejski prometni minister Kim Hyun Mee pa je bil danes, kar se medijev tiče, redkobeseden. Dejal je, da se mora pred začetkom del še marsikaj zgoditi, ter dodal, da morata državi opraviti skupno raziskavo in načrtovanje del, kar bo trajalo vsaj leto ali dve.