Sullivan je v torek preložil izrek kazni Flynnu zaradi laganja agentom FBI in neprijavljenega delovanja za turško vlado, pred tem pa je upokojenega generala marincev ostro kritiziral, da je prodal domovino. Flynna je zajela preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

Agentom FBI je lagal o stikih z Rusi in drugih zadevah, nato pa privolil v sodelovanje s preiskavo in tožilstvo zanj ni zahtevalo zaporne kazni. Sodnik je nakazal, da ga bo kljub temu poslal za zapahe in Flynn se je strinjal, da še naprej sodeluje s preiskavo najmanj do marca, ko bo Sullivan spet odločal o izreku kazni.

Sullivana je doletelo tudi odločanje o tožbi izgnanih prosilcev za azil in tokrat je bil oster do vlade, ki jih je pregnala. Sullivan je odločil, da je pooblaščen za poslušanje pritožb tožnikov in izdal ukaz vladi, naj tožnike nemudoma pripelje nazaj v ZDA za ta namen, ker so bili izgnani na nezakonit način.

Sullivan je ob tem še izdal prepoved bodočih izgonov prosilcev za azil, dokler o njihovi prošnji ne odloči ustrezno sodišče. Nekdanji pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je pod pritiskom predsednika Donalda Trumpa spremenil pravila, ki so skoraj onemogočila vlaganje prošenj za azil. Pravila je lahko spremenil, zakona pa po mnenju Sullivana ni mogel.

Trumpova protimigracijska politika dobila pravičen epilog

Tožbo proti Trumpovi vladi je v imenu pregnanih vložila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU). »Sodna odločitev pomeni poraz Trumpove vlade v njenih napadih na pravice prosilcev za azil,« je sporočila ACLU.

V sredo je pravičen epilog dobila tudi druga zgodba Trumpove protiimigracijske politike. State Department je po hudem javnem pritisku odobril izdajo dovoljenja za vstop v ZDA državljanki Jemna Šajmi Svileh, katere dve leti star sin umira v bolnišnici v Kaliforniji.

Poročena je z ameriškim državljanom Alijem Hassanom, s katerim sta zaradi državljanske vojne pobegnila iz Jemna v Egipt. Njun sin Abdulah se je rodil s prirojeno gensko napako in Hassan ga je odpeljal na zdravljenje v Kalifornijo, kjer mu prav tako ne morejo pomagati.

Otrok umira, mati pa doslej ni mogla potovati v ZDA, da se poslovi od njega zaradi Trumpovega ukaza o prepovedi vstopa državljanom določenih muslimanskih držav, med njimi Jemna. Vrhovno sodišče je ukaz potrdilo, ker je bil prilagojen tako, da je omogočal izjeme iz humanitarnih razlogov.

Vendar pa birokrati State Departmenta materi niso hoteli izdati vizuma, dokler Svet za ameriško-islamske odnose ni vložil tožbe in pomagal organizirati protesta.

Mati je bila v sredo na poti v ZDA, da se poslovi od sina, preden izklopijo naprave, ki ga ohranjajo pri življenju. Ogorčenje javnosti je bilo tako učinkovito, da ji je State Department izdal vizum, s katerim lahko ostane v ZDA in stopi na pot pridobitve državljanstva.