Tožilci pravosodnega ministrstva ZDA sicer za Flynna niso nameravali predlagati zaporne kazni, ker je sodeloval s preiskavo. Nato pa je Flynn dobil novo odvetniško ekipo, ki je začela javno napadati preiskovalce posebnega tožilca Roberta Muellerja in Flynna prepričala, da je skušal priznanje laganja umakniti.

Tožilci so v pisni vlogi sodišču navedli, da si Flynn ne zasluži več obravnave kot priča, ki sodeluje s preiskavo, saj je zanikal svojo odgovornost za laganje agentom FBI. Sodnika pozivajo, naj Flynna vpraša, ali bo vztrajal pri nedolžnosti ali pa bo v celoti sprejel odgovornost za kazniva dejanja.

Flynn je agentom FBI lagal o svojih stikih s tedanjim veleposlanikom Rusije v ZDA v času predsedniške kampanje leta 2016. Sergeju Kisljaku je v bistvu dejal, naj Rusija ne odgovarja na sankcije administracije predsednika Baracka Obame zaradi vpletanja v volitve, ker bo s Trumpovo zmago napočil čas za boljše odnose med državama.

Flynn je to tožilcem potem priznal in bi se lahko že decembra rešil težav, nakar je nenadoma zanikal priznanje. Sodnik Emmet Sullivan mu je zato že sam zagrozil, da ga bo poslal v zapor brez zahteve tožilcev. Odločitev o izreku kazni je sodnik napovedal za 28. januar.

Flynn je eden od šestih sodelavcev predsednika Trumpa, proti katerim je bila med preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve vložena obtožnica. Nekateri so krivdo priznali, drugi so bili obsojeni na sodišču. Mueller je odkril številne stike med Rusi in člani Trumpove kampanje, ne pa tudi dokazov o zaroti za sodelovanje proti demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Postopke zaradi oviranja njegove preiskave pa je Mueller prepustil kongresu, ker ima ameriško pravosodno ministrstvo politiko, da ne preganja predsednika za kazniva dejanja, dokler je na položaju.

Kongres je nato proti Trumpu sprožil ustavno obtožbo, vendar ne zaradi ruskega vpletanja v volitve, ampak zato, ker je Trump Ukrajino z zadrževanjem vojaške pomoči silil v uvedbo protikorupcijske preiskave proti vodilnemu demokratskemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu.