Ugledni antifašist Stéphane Hessel, preživeli iz taborišča Buchenwald-Dora, državljan sveta, borec proti neenakosti, je leta 2010 napisal drobno, a odmevno knjižico z naslovom Dvignite se!. Thomas Piketty je izdal več knjig kot rezultat dolgoletnih študij o neenakosti. Njegov Kapitalizem 21. stoletja dokazuje, da so bogati vedno bolj bogati, revni pa vedno bolj revni. To se dogaja tako, da so bogati vedno manj obdavčeni, revni pa morajo plačevati vedno več neumnosti zapravljivih držav, skorumpiranih bankirjev in velekapitalistov ter vojnih hujskačev. Kapitalizem 21. stoletja je preveden v slovenščino, ne pa tudi drobna knjižica z naslovom Davčna revolucija (Une revolution fiscale). Leta 2017 je tudi nam dobro poznani misijonar Pedro Opeka napisal knjižico z naslovom Uprite se (Insurgez-vous), četudi je takoj pojasnil, da ne misli na fizičen upor. Letos spomladi pa je francoski Švicar, sociolog Jean Ziegler, napisal drobno knjižico z naslovom Kako razložiti kapitalizem moji vnukinji, s podnaslovom V upanju, da ga bo konec (Le capitalisme expliqué à ma petite-fille, En espérant qu'elle en verra la fin). Ziegler pove, da je kapitalizem najuspešnejši gospodarski sistem v zgodovini doslej, vendar bo uničil našo družbo, če ne bomo mi prej njega; vsaj takega, kot ga imamo danes v Evropi.

Oblastniki in njihovi gospodarji v državah EU so na razpotju, ali prepustiti oblast ljudstvu s pogostim referendumskim odločanjem in popolnim preobratom v davčni politiki, ali pa nasilne revolucije, ki se bodo verjetno končale v totalitarni vladavini desnice, lahko pa tudi levice.

Kitajska in Rusija imata njim lasten model obvladovanja pohlepa velekapitalistov in delitev bogastva v korist večine z bolj ali manj pravičnim socialnim sistemom.

Tudi v Sloveniji nekateri posamezniki pišejo tako v medije kot neposredno na najvišje predstavnike vseh vej oblasti o hudih krivicah, ki jih država in tudi podjetja z blagoslovom države povzročajo ljudem. Vendar se naši oblastniki vedejo oholo do ljudstva in pohlevno služijo bogatim, saj so jih prav ti tudi ustoličili prek medijev, ki jih obvladajo bogati. Tudi v RS so oblastniki utrdili svojo nedemokratično oblast s praktično prepovedjo referendumov, izrecno pa prepovedali referendum o davčni politiki. In prav davčni sistem mora ljudstvo spremeniti na referendumu. Tudi o novem volilnem sistemu so se ljudje na referendumu že odločili, a oblast te ljudske volje ne spoštuje. To preprosto ni vladavina demokracije, ampak diktature. Slovenci ne bodo začeli nobene revolucije, jo bodo pa hitro uvozili, ko se bo sprožila v drugih evropskih državah. Še danes imamo travme izpred 70 in več let in smo že na pragu novih tragedij.

Boris Nemec, Šempeter pri Gorici