V soboto zjutraj ob 9. uri se je ob Elizejskih poljanah zbralo samo nekaj sto rumenih jopičev, medtem ko jih je bilo 1. in 8. decembra ob istem času na istem mestu več tisoč. Opoldne je bilo v vsem Parizu – ob 8000 policistih in žandarjih – 2200 protestnikov, a še vedno štirikrat manj kot ob istem času 8. decembra. Veliko manj kot prejšnje sobote je bilo tudi škode zaradi vandalizma.

Tudi v drugih delih Francije je to soboto prišlo do velikega zmanjšanja števila protestnikov, oblečenih v rumene jopiče, ki so del avtomobilske opreme. Vsega skupaj naj bi jih bilo po ocenah notranjega ministra 66.000, kar je dvakrat manj kot teden dni prej.

Očitno je nekaj zaleglo nedavno popuščanje predsednika Emmanuela Macrona, to je povečanje minimalne neto plače s 1150 na 1250 evrov, odprava povečane obdavčitve upokojencev srednjega sloja in odprava obdavčitve nadur. Gotovo pa so nekateri rumeni jopiči ostali doma tudi zaradi pozivov več politikov, naj v svojem socialnem boju dopustijo začasno premirje po terorističnem napadu v Strasbourgu zaradi obzirnosti do policistov, ki so preobremenjeni. Morda so imeli določen vpliv tudi hud mraz in leden dež ter strah pred novim nasiljem, saj vsak poziv k mirnim protestom zlorabljajo skrajneži za nasilje in vandalizem.

Zahteve po švicarskih referendumih

Še vedno je bilo v nekaterih mestih zelo veliko rumenih jopičev, v Bordeauxu na primer 5000. So pa tokrat po vsej Franciji zahtevali predvsem, da se uvedejo pogosti in redni referendumi, podobno kot obstajajo v Švici. Tako niso več v ospredju težave z vse manjšo kupno močjo in visokimi davki.

Pravzaprav je že zdaj mogoče v Franciji neki predlog zakona dati na referendum, a za to je potrebnih kar 4,5 milijona podpisov. Rumeni jopiči pa zdaj predlagajo, da bi bil za razpis referenduma za neki nov zakon ali razveljavitev sprejetega zakona dovolj 700.000 podpisov. Pri tem se opirajo na 3. člen ustave, v katerem piše, da »nacionalna suverenost pripada ljudstvu, ki jo izvaja preko svojih predstavnikov in referenduma«. Sicer je na spletu zelo gledan posnetek, v katerem eden od rumenih jopičev zahteva, da se z referendumom lahko tudi odpokliče poslance, ministra in predsednika države ter da se spremeni ustavo. Med pomembnimi politiki sta za pogosto razpisovanje referendumov radikalni levičar Jean-Luc Mélenchon in skrajna desničarka Marine Le Pen. Emmanuel Macron do sedaj ni kazal naklonjenosti do takšne neposredne demokracije, vendar naj bi po načrtih njegove vlade o tem predlogu po vsej Franciji, predvsem po uradih županov, potekala javna razprava vse do marca. Tudi na ta način želi Macron prispevati k umiritvi razmer. Po zadnji anketi pa ga podpira samo še 23 odstotkov Francozov.