V Hudajdi je v ponedeljek opolnoči začelo veljati krhko premirje, ki so ga predstavniki jemenske vlade in uporniških Hutijev v četrtek dosegli na Švedskem ob posredovanju Združenih narodov.

Od razglasitve premirja je bilo zabeleženih 21 kršitev, so danes sporočili predstavniki koalicijskih sil.

Po njihovih navedbah bo dogovor o prekinitvi ognja postal le mrtva črka na papirju, če Združeni narodi ne bodo posredovali. Predstavnik ZN je za AFP sicer v torek napovedal, da bodo opazovalci ZN v mesto, ki je ključnega pomena za dostavo humanitarne pomoči in hrane jemenskemu prebivalstvu, prispeli »v 24 urah«.

Od leta 2015 v vojni umrlo najmanj 10.000 ljudi

Opazovalci ZN naj bi nadzorovali umik vojakov obeh vojskujočih se strani iz mesta in umik pripadnikov uporniških Hutijev iz pristanišča.

Vojna v Jemnu med koalicijskimi silami pod vodstvom Savdske Arabije in uporniškimi Hutiji je od leta 2015 terjala že najmanj 10.000 življenj.

Po opozorilih ZN se je položaj v Jemnu dramatično poslabšal, 250.000 ljudem pa grozi smrt zaradi lakote. Lačnih oziroma podhranjenih je 20 milijonov ljudi oz. 70 odstotkov vsega prebivalstva. Združeni narodi so sicer razmere v Jemnu že večkrat označili za najhujšo humanitarno krizo na svetu.