Vir iz vladne delegacije je medtem sporočil, da so upornikom predali seznam z 8300 imeni, ni pa želel potrditi skupnega števila zapornikov, ki si jih nameravata sprti strani izmenjati, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obe delegaciji sta se sicer strinjali, da si bosta zapornike izmenjali v roku 45 dni. Mednarodni odbor Rdečega križa je medtem potrdil, da bo nadzoroval proces izmenjave.

Izmenjava zapornikov je bila ena ključnih in najmanj spornih točk, ki so jih doslej obravnavali na mirovnih pogovorih, še poroča dpa. Gre tudi za edini sklenjeni dogovor med delegacijama obeh strani. Še vedno pa so odprta vprašanja o morebitni vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, ponovnem odprtju mednarodnega letališča v prestolnici Sani in pristanišča Hudajda, kjer trenutno poteka ofenziva vladnih sil.

Mirovna pogajanja, ki potekajo pod okriljem Združenih narodov v podeželskem mestu Rimbo na jugu Švedske, so prvi poskus končanja jemenskega konflikta. Trajala naj bi do četrtka. Vojna je sicer v Jemnu od leta 2015 terjala že najmanj 10.000 življenj.

Generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve Mark Lowcock je po vrnitvi iz Jemna v New York v ponedeljek poročal, da se je položaj v državi dramatično poslabšal in da 250.000 ljudem grozi smrt zaradi lakote. Lačnih oziroma podhranjenih je po njegovih navedbah 20 milijonov ljudi oz. 70 odstotkov vsega prebivalstva. Združeni narodi so sicer razmere v Jemnu že večkrat označili za najhujšo humanitarno krizo na svetu.