Svetovno klubsko prvenstvo, ki ga organizira Fifa, igrajo od leta 2000, a je letošnje šele petnajsto, saj so imeli na začetku veliko težav. Med letoma 2001 in 2004 tekmovanja ni bilo, glavni razlog pa je bil finančni zlom partnerja za marketing. Od leta 2005 je tekmovanje vsako leto, igrajo zmagovalci vseh celin, v finalu pa se najpogosteje pomerita evropski in južnoameriški prvak. A letos ne bo tako, saj se je argentinski River Plate osramotil že v polfinalu in bo igral le za tretje mesto. Četrtič v zgodovini tekmovanja se je zgodilo, da so Južnoameričani pogoreli že v polfinalu.

Prvak arabske zalivske lige Al Ain, sicer moštvo iz države gostiteljice svetovnega klubskega prvenstva, je poskrbel za največjo senzacijo v zgodovini tega tekmovanja. Potem ko je ekipo tik pred turnirjem napadel virus, jim je uspel izjemen podvig, saj se je od popolnega avtsajderja prebila do finala. Veliko zaslug ima njihov hrvaški trener Zoran Mamić, brat sicer bolj razvpitega Zdravka. Al Ain je kot avtsajder tekmovanje začel v predkrogu. Najprej so po enajstmetrovkah izločili novozelandski Wellington, potem ko je zaostajal že 0:3. Nato je kar s 3:0 na kolena spravil afriškega prvaka Esperance Sportiva iz Tunizije. Čeprav so v treh dneh odigrali 210 minut, jih to ni ustavilo v polfinalu, kamor je River Plate prišel spočit. Potem ko je na povratni tekmi Copa Libertadores v Madridu premagal mestnega tekmeca Boco Juniors s 3:1 (prva tekma se je končala z 2:2), se sploh ni vrnil domov v Buenos Aires, da bi lovoriko proslavili skupaj z navijači, ampak je takoj odpotoval na prizorišče svetovnega klubskega prvenstva v Združene arabske emirate. Argentinci so imeli tako dober teden dni časa za priprave, saj evropski in južnoameriški prvak tekmovanje začneta šele v polfinalu.

River Plate je očitno podcenil arabsko moštvo, ki je povedlo z 1:0 že v tretji minuti (Berg). Ko so Argentinci z goloma Borre do 16. minute preobrnili izid v vodstvo, je kazalo na visoko zmago. A bojeviti gostitelji so se prilagodili razmeram ter s srčno in všečno igro izenačili v 51. minuti (Caio). Imeli so tudi športno srečo, ko je Martinez v 68. minuti zadel prečko, ter tekmo pripeljali v podaljšek, v katerem ni bilo golov. Odločitev o zmagovalcu je padala v peti seriji enajstmetrovk. Potem ko je bilo vseh pet igralcev Al Aina izjemno mirnih in natančnih, je slab strel Pereza ubranil domači vratar Khalid Elisa, ki je bil z naskokom najboljši igralec tekme z vrsto vrhunskih obramb.

Real Madrid je prišel na turnir z načrtom, da postane prvi klub, ki bo lovoriko medcelinskega prvaka osvojil tretjič zapored in četrtič v zgodovini kluba, kar ni doslej uspelo še nikomur. Današnji tekmec v polfinalu bo Kašima iz Japonske, s katero se je srečal pred dvema letoma in jo v finalu premagal šele po podaljških. Kašima je polna samozavesti, potem ko je v četrtfinalu zaostanek proti Guadalajari z 0:1 ob polčasu spremenila v vodstvo s 3:1, nato pa vse treninge zaprla za javnost.

Trenutna forma Reala je daleč od slave in ugleda kluba. Še naprej igra bledo, v soboto je v španskem prvenstvu komaj premagal Rayo Valecano z 1:0, zato so navijači izžvižgali Modrića in druščino na stadionu Santiago Bernabeu. »Naš cilj je vedno enak – zmaga. Real Madrid je osvojil veliko lovorik, a zgodovina ne prinaša zmag. Svetovno klubsko prvenstvo, na katero imamo lepe spomine, je nagrada za vse, kar smo dosegli v lanski sezoni. Čakata nas dve tekmi, na katerih ne smemo delati napak,« je povedal kapetan Reala Sergio Ramos. Moštvo, ki bo v nedeljo zmagalo v finalu, bo za nagrado prejelo 5 milijonov evrov.