Nekdanji prvi mož nogometnega kluba Dinamo Zdravko Mamić je obtožen pranja denarja, tačas pa živi v Bosni in Hercegovini, kamor je pobegnil poleti po tem, ko je bil obsojen na šest let in pol zapora.

Obtožni svet je julija zavrnil predlog hrvaškega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) za Mamičevo izročitev, pri čemer se je tedaj skliceval na prakso, da se odločitve v primeru preiskovalnega zapora ne podvajajo. Odločitev je kasneje razveljavilo hrvaško Vrhovno sodišče in na sodišču v Osijeku bo najverjetneje naslednji teden potekala nova seja obtožnega sveta, ki bo moral o Uskokovih zahtevah ponovno odločiti, je pojasnil tiskovni predstavnik osješkega sodišča Miroslav Rožac.

Če bo sodišče tokrat ugodilo Uskoku in bo za Mamića odredilo preiskovalni zapor, bo Hrvaška Bosno in Hercegovino lahko zaprosila za njegovo izročitev. BiH Mamića po njegovem pobegu v to državo Hrvaški ni izročila, kot razlog pa je tedaj navedla, da so bila dejanja, zaradi katerih je bil obsojen, iz obdobja, ko državi še nista imeli podpisan sporazum o mednarodni pravni pomoči v kazenskih primerih.