Družina kaktusov je pestra, različne rodove te rastline, ki izvorno prihajajo iz Južne in Severne Amerike ter z nekaterih območij Afrike in Šrilanke, so v Evropo pripeljali v času Krištofa Kolumba. Prva stvar, ki nam ob omembi bodičaste rastline verjetno pade na pamet, so prostrane, sončne in z vodo siromašne puščave ter manjše vrste te rastline, ki nam brez pretiranega truda polepšajo dom, saj navadno ne terjajo zahtevne nege. A tako kot poznamo več slabše rodovitnih območij, poznamo tudi 127 vrst kaktusov. V času okraševanja še posebno bodejo v oči božični kaktusi, ki so zaradi svojih živobarvnih cvetov, eksotičnega pridiha in časa, ko se njihovi popki začnejo razpirati, postali tradicionalni spremljevalec decembrskega rajanja.

Prvotno domovanje božičnega kaktusa je obalno gorovje jugovzhodne Brazilije, kjer uspeva na senčnih straneh dreves in skal, kjer je tudi visoka vlaga. Kaktusi, ki se tudi po videzu znatno razlikujejo od svojih sorodnikov v sušnih puščavah, so se prek Anglije po evropskih domovih in rastlinjakih razširili pred približno dvesto leti. Cvetovi tega kaktusa, ki se začnejo razpirati novembra in cvetijo vse do januarja, zajemajo široko paleto barv: vse od živo rdeče do oranžne, svetlo roza, živo roza, bele in pisanih kombinacij.

Bojan Flere, ki dela v eni izmed cvetličarn v središču Ljubljane, nam je zaupal, da je povpraševanje po božičnih kaktusih veliko. V času najinega pogovora so v cvetličarni čakali novo pošiljko, saj je bilo na voljo za prodajo zgolj še nekaj manjših sort – manj bujnih, a zagotovo izjemno ljubkih in primernih za manjša stanovanja.

Flere je pojasnil, da moramo biti pri nakupu kaktusa pozorni, da popki rastline niso premajhni, saj je mogoče, da se v tem primeru ne razprejo. Zelo pomembno je tudi, da kaktus dobro zavijemo v papir, ko ga v mrzlih dneh nesemo iz cvetličarne ali trgovine, saj ga ne smemo izpostavljati pretiranim temperaturnim razlikam.

Cvetličar pravi še, da se božičnega kaktusa ne sme pretirano zalivati, posebno ko zacveti. Poleti moramo kaktus obvezno postaviti v senco, kjer naj bi praviloma ostal do pozne jeseni, vodo pa mu privoščimo na približno štirinajst dni. Najbolj primerno je, da kaktus položimo na severno stran stanovanja, saj mu neposredna sončna svetloba lahko škodi, obenem pa mu zagotavljamo temperaturo od enaindvajset do največ sedemindvajset stopinj. S pravilno, dokaj enostavno nego lahko ta čudovita rastlina doseže tudi dvajset ali celo trideset let življenjske dobe. Cene božičnih kaktusov so seveda odvisne od njihove velikosti in sorte, v povprečju se gibljejo med petimi in dvajsetimi evri. Ni čudno torej, da so izjemno priljubljeni tudi za darila, saj eksotično trajnico lahko podarimo za dostopno ceno.

Božičnemu kaktusu v drugih jezikih pravijo tudi kar praznični kaktus, v Združenih državah Amerike ga poznajo tudi v okviru njihovega praznika dneva zahvalnosti, ki ga praznujejo konec novembra, v skladu s tem je tudi kaktus poimenovan po temu dnevu. Ne smemo pa ga zamenjati z velikonočnim kaktusom, saj ta izhaja iz drugega rodu in cveti izključno aprila. Nikakor ne bodite presenečeni, če božični kaktus požene kak pisan cvet tudi v spomladanskih mesecih, saj se to, kot pravi tudi cvetličar Flere, pogosto dogaja. Kdo ve, morda gre v tem primeru za naravni cikel rastline ali pa nam kaktus vse leto prinaša drobne božične čudeže.