Božični kaktus spada med členkaste kaktuse, ki izvirajo iz Južne Amerike, natančneje iz priobalnih gozdov jugovzhodne Brazilije. Božični kaktus raste kot epifit (korenin nima v zemlji, temveč na drevesnem deblu ali vejah) na drevesih in grmovju ali celo na kamenju (litofit). Hranilne snovi dobi iz razpadlih rastlinskih delov, lubja, mahu, vodo pa iz kondenzirane zračne vlage. Raste v obliki večjih ali manjših grmov. Njegovi listi so spremenjeni v ploščate členke zelene in rdečkaste barve. Ima povešavo rast. Novi členki in popki poženejo iz starih končnih členkov. Cvetove v naravi oprašujejo kolibriji.

Ni pravi kaktus!

Božični kaktus ni pravi kaktus in zato potrebuje več vode kot kaktusi. Spada med sočnice, ki lahko v svojih listih skladiščijo večje količine vode. Rastlino zalijte, ko je zemlja v lončku suha na otip. Razmak med dvema zalivanjema je odvisen od temperature zraka, količine svetlobe, relativne vlage in obdobja rasti. Poleti mora biti substrat vseskozi vlažen, jeseni in pozimi pa zalivamo le toliko, da se rastlina ne posuši.

Majhna količina vode

Oktobra rastline ne zalivamo. Ponovno jo začnemo zalivati novembra, vendar z majhnimi količinami vode. Ob tem moramo biti pozorni, da stebla ne postanejo mlahava zaradi prevelike količine vode. Če je zrak v prostoru presuh, položimo lonec na pladenj, v katerega smo natresli prod in ga namočili z vodo. Po končanem cvetenju kaktus pustimo počivati in ga ne zalivamo šest tednov. (vl)