Središče za male planete (IAU) je včeraj razkrilo novo odkritje. Astronomi so namreč našli sferično telo, za katerega verjamejo, da je doslej še neznan pritlikavi planet našega osončja. Uradno so ga poimenovali 2018 VG18, znanstveniki, ki so ga odkrili, pa so mu dali ljubkovalno ime »Farout« oziroma »Dalečzunaj«. Za ime so se odločili, saj gre za od nas najbolj oddaljeno vesoljsko telo, ki še sodi v naše osončje. Prav tako mu niso mogli nadeti imena »Zelovelik«, saj ima premer zgolj nekaj manj kot 500 kilometrov oziroma meri malce več kot zračna razdalja med Ljubljano in Vatikanom.

Novi domnevni pritlikavi planet ima rožnat odtenek, kar je značilno za vesoljska telesa z izobiljem leda, od Sonca pa je oddaljeno 120-krat več kot Zemlja. To botruje tudi izjemno dolgemu trajanju enega leta na Faroutu. Za en obhod okoli Sonca naj bi namreč potreboval več kot tisoč let. Za primerjavo, Pluton je od Sonca oddaljen »zgolj« 34-krat bolj kot Zemlja.

Vesoljsko telo 2018 VG18 so odkrili med iskanjem planeta x (oziroma pravilneje planeta 9), ki naj bi se po nekaterih izračunih gibanja vesoljskih teles moral nahajati na robu našega osončja in naj bi bil velik za deset Zemelj. Pod odkritje 2018 VG18 pa so se podpisali raziskovalci Scott S. Sheppard (Znanstveni institut Carnegie), David Tholen (Univerza na Havajih) in Chad Trujillo (Univerza severne Arizone).