Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec zapušča Kanado nasmejana. Na današnjem superveleslalomu je zasedla deseto mesto in dokazala, da je ob povratku na tekmovanja blizu najboljšim. V Lake Louisu je dosegla šesto, deseto in 14. mesto, kar je lep obet pred vrnitvijo v Evropo, kjer se bo svetovni pokal v hitrih disciplinah v prihodnjih dveh tednih nadaljeval v St. Moritzu in Val d'Iseru.

Nov mejnik je danes v Lake Louisu dosegla Mikaela Shiffrin. Najboljša alpska smučarka sveta je dosegla 46. zmago v svetovnem pokalu, a prvo superveleslalomsko, s katero je postala šesta alpska smučarka z zmagami v vseh disciplinah alpskega smučanja. Podvig je pred njo uspel le Tini Maze, Lindsey Vonn, Petri Kronberger, Pernilli Wiberg in Janici Kostelić. Mikaela Shiffrin ima 34 slalomskih zmag, šest veleslalomskih, po eno kombinacijsko, smukaško in superveleslalomsko, za povrh pa še tri v paralelnem slalomu.

Mariborčanka se je na sobotni smuk pognala odločnejša kot na petkovi preizkušnji, na kateri je 20-mesečni tekmovalni post začela s šestim mestom. Nosila je startno številko 1, s katero je v tehnično zahtevnejšem delu storila veliko napako, ki ji je vzela veliko časa. Izkazalo se je, da je imela do nje sedmi vmesni čas, odlično pa je izpeljala tudi spodnji del proge. V Lake Louisu lahko namreč izkorišča sijajen občutek za drsenje, ki jo krasi v svetovnem pokalu. Dosegla je 14. čas, po prvih dveh smukih sezone pa zaseda osmo mesto v smukaški razvrstitvi. »Najbolj pozitivna stvar Ilkinega smuka je bila, da se je podala v boj še odločnejša. Napadla je visoko uvrstitev, žal pa naredila napako. Mislim, da je na pravi poti, da že na naslednji preizkušnji doseže rezultat, kakršnega si želimo,« je optimističen trener Gregor Koštomaj.

Zgodba Nicole Schmidhofer je v Lake Louisu spominjala na Ilko Štuhec izpred dveh let. Tudi Avstrijka je najprej dosegla prvo zmago svetovnega pokala, ki jo je naslednji dan potrdila z novim uspehom. Dvojne zmage so v Lake Louisu stalnica, saj se je v zadnjih desetih sezonah le dvakrat zgodilo, da sta bili smukaški zmagovalki dve. Zadnja Avstrijka s takšnim podvigom je bila v Lake Louisu Renate Götschl. Po zaslugi lanske zmagovalke Lake Louisa Cornelie Hütter je Avstrija v Kanadi dosegla dvojno zmago, med najboljšo deseterico pa je imela štiri smučarke. S petim mestom na smuku in superveleslalomu sta uspeha kariere dosegli Italijanka Nicol Delago in Francozinja Romane Miradoli. »Nisem pričakovala, da bom drugo zmago dosegla tako hitro. Na progi sem bila zelo sproščena. Drugi smuk je bil težji, saj je bilo veliko grbin. Ponosna sem, da sem ponovila dosežek Renate Götschl,« je povedala Cornelia Hütter, ki je bila na obeh smukih najhitrejša v spodnjem, tehnično zahtevnejšem delu proge. Avstrijska reprezentanca je danes doživela hladen tuš, saj je na superveleslalomu grdo padla Christine Scheyer.