Če se ukvarjate s proizvodnjo izdelkov za dojenčke in mlade starše, se vam za prihodnost verjetno ni treba bati. Analitiki ocenjujejo, da so mladi starši danes vse bolj odločni, da bodo otrokom zagotovili vse, kar potrebujejo za dober razvoj. Posledično so pripravljeni odšteti tudi precej več denarja. V Evropi in ZDA naj bi bili po ocenah analitikov predvsem navdušeni nad vozički in varnostnimi izdelki, kot so lupinice.

Iznajdljive glave že vrsto let poskušajo zaskrbljenim staršem ponuditi še več priložnosti za zaščito otrok pred možnimi škodljivimi vplivi okolja. Večinoma naj bi to dosegli z izredno invazivnimi vohunskimi metodami ter sodobno prisluškovalno in zasledovalno tehnologijo. Nekatera podjetja storijo še korak dlje ter poleg možnosti nadzora in sprotnega obveščanja ponujajo tudi starševske nasvete. V to kategorijo sodi izum izraelskega podjetja nanit plus.

Invazivno, a negrozeče

Izdelek na prvi pogled spominja na standardni sodobni orwellovski pripomoček za starševstvo. Premore estetsko zaobljeno ogrodje, ki se nastavi ob otroško posteljico in se dviga nadnjo. Na konici ogrodja je prav tako prijazno zaobljena kamera. Ta posnetke v živo pošilja na pametno napravo v rokah staršev in zastareli princip zgolj zvočnih otroških monitorjev nadgrajuje še s sliko. Tako boste lahko sedaj preverili, ali je z vašim največjim zakladom vse v redu, ne da bi se morali premakniti od televizije. Ker nekaj podobnega danes ponuja že praktična vsaka spletna kamera, še posebno, če ji dodate senzor za zaznavanje gibanja, je nanit plus opremljen s še nekaterimi ključnimi dodatki. Naprava je namreč tudi pripomoček za zagotavljanje boljšega spanca za vaše najmlajše.

Nanit plus neprestano spremlja podatke, ki so po mnenju proizvajalca ključnega pomena za kakovostno spanje. Med drugim okoljske pogoje, kot so zračna vlažnost, temperatura in svetloba v sobi. Na podlagi dogajanja v posteljici in zaznanih razmer aplikacija staršem nato ponudi koristne nasvete. Če otrok predolgo ne zaspi, lahko ponudi modre nasvete, naj spremenimo temperaturo ali poskrbimo, da bo v sobi še bolj temno.

Namesto velikega brata (velika) babica

Soustanovitelja podjetja Assafa Glazerja standardni očitki o ustvarjanju družinskega okolja z neprekinjenim nadzorom otrok ne skrbijo. Sam pravi, da ne gre za velikega brata, temveč za (veliko?) varuško. Povedal je tudi, da si včasih predstavlja, da je naprava njegova mati, ki nad otrokovo posteljo bedi vse ure dneva in vse dni v tednu ter mu ponuja koristne nasvete, da bo lahko boljši oče. Le kdo si tega ne bi želel?

Glazer ima z napravo še velike načrte. Za trenutni model, ki je za zdaj na voljo zgolj v ZDA in Kanadi, je treba odšteti 279 dolarjev ter dodatnih 25 dolarjev na mesec za materinske nasvete. V prihodnosti nameravajo napravo še izpopolniti, da bo zmogla odkriti tudi zdravstvene težave, kot sta oteženo dihanje med spanjem in morda celo avtizem.