Trend nošenja kirurške maske v javnosti je pri nas opazen skoraj izključno med turisti iz vzhodne Azije. Precej več jih lahko vidimo na ulicah kitajskih in japonskih mest. Domnevno naj bi jo tamkajšnje prebivalstvo nosilo iz več razlogov. Pogosto se za uporabo kirurške maske odločijo prehlajeni posamezniki, da okužbe ne bi širili med druge. Predvsem dekleta se za masko odločajo, ker jim omogoča anonimnost ter s tem sopotnike v javnem prevozu odvračajo od interakcije. Precej pogost povod za uporabo maske je tudi zaščita pred vdihavanjem škodljivih delcev v onesnaženem zraku.

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pravijo, da je leta 2016 v okolju z visoko onesnaženostjo zraka živelo kar 92 odstotkov vsega svetovnega prebivalstva. Prav tako naj bi bilo onesnaženje krivo za šest milijonov smrti. Podatki so dovolj resni, da se je tajvansko podjetje odločilo izdelati posebno pametno masko z zmožnostjo čiščenja zraka, ki ga vdihavamo. Razvoj maske se je začel leta 2016, končan izdelek pa so ponudili prek množične platforme Indiegogo.

Prozorna, a vseeno nediskretna

Naprava spominja na nekakšen prozoren nagobčnik, opremljena pa je z ventilatorjem, ki v masko črpa zrak. Ta na poti do ust potuje skozi čistilne filtre. Ko izdihnemo, drug ventilator izprazni masko. S tem naredi prostor za nov odmerek čistega zraka, iz maske pa prav tako odstrani vlago, ki smo jo vanjo izdihnili. Da bi vse skupaj potekalo bolj gladko, je maska opremljena s posebnim algoritmom, ki delovanje ventilatorjev prilagodi uporabnikovi frekvenci vdihov in izdihov.

Filter, s katerim so opremili masko, naj bi bil sicer sposoben zaščititi pred alergeni, bakterijami in škodljivimi delci PM2,5. Da maska ne bi ostala brez energije za poganjanje ventilatorjev, pa jo je mogoče polniti z USB-kablom.

Med prednostmi pametne maske snovalci omenjajo njeno prozornost. V nasprotju s kirurškimi maskami, ki zakrivajo obraz, naj se z uporabo te maske ne bi izgubili v anonimnosti. Prav tako je neverbalna komunikacija z masko breaze bistveno lažja, saj drugi ves čas vidijo uporabnikov izraz na obrazu. Precej drzna pa se zdi trditev snovalcev, da bodo uporabniki z njihovo masko nadgradili svoj stil in zažgali z najbolj trendovskim videzom v svojem okolju. Da za modno izstopanje ne bi žrtvovali udobja, so masko breaze izdelali iz upogljivega in mehkega silikona. Da se bo maska lepo usedla na obraz, naj bi poskrbel nastavljivi trak.

Težko je reči, kaj je potencialne kupce odvrnilo od zamisli tajvanskega podjetja, a njihov naskok na Indiegogu ni bil ravno uspešen. S kampanjo so želeli zbrati 150.000 evrov, uspelo pa jim je vknjižiti zgolj 737 evrov. Eden od razlogov bi lahko bil zasičen trg z maskami. Glede funkcionalnosti se od priljubljenih in bistveno cenejših kirurških mask N95 maska breaze razlikuje predvsem po tem, da ji uspeva odvajati vlažen zrak in da z njo izpadete kar se da smešno.