»Obžalujem, da naša zunanja politika spet ni bila enotna kljub dogovoru, da bo naše ravnanje enotno,« je dejal Šarec, ki je o katalonskem vprašanju ob robu vrha EU v Bruslju govoril s španskim kolegom Pedrom Sanchezom.

»Čudijo me ravnanja nekaterih, ki imajo veliko daljšo kilometrino v zunanji politiki, kot jo imam sam. Vsaj tako sem pred časom poslušal,« je poudaril premier. »Glede na dolgo kilometrino gospoda Pahorja sem pričakoval drugačno reakcijo,« je dodal.

»Treba je poznati tudi protokol, kdo sprejema koga, in upoštevati tudi ravni obiskov,« je še opozoril Šarec. Na vprašanje, kako tolmači Pahorjevo odločitev, pa je odgovoril le, da je to treba vprašati predsednika.

V Španiji je kar precejšen vihar glede tega, tudi mediji so polni te tematike, vendar sva imela s premierjem Sanchezom konstruktiven pogovor, prihaja v Slovenijo, naši odnosi so zelo dobri, je izpostavil Šarec.

Premier je tudi ponovno pojasnil stališče slovenske vlade glede katalonskega vprašanja: Španija je suverena in demokratična država, katalonsko vprašanje je notranja zadeva Španije, vprašanj osamosvojitve Slovenije in Katalonije ni mogoče enačiti.