Katalonski predsednik Quim Torra je po dvodnevnem obisku v Ljubljani katalonskim nacionalistom v soboto predlagal izbiro slovenske poti za razglasitev neodvisne države. Njegove izjave so v političnih strankah zunaj nacionalističnih krogov in v španskih medijih naletele na buren odziv, češ da ta pot vodi v oborožen konflikt. Mediji so tudi omenjali, da je Borut Pahor prvi predsednik države članice EU, ki je Torro sprejel, čeprav neuradno, a vendarle.

»Naredimo še mi tako kot oni«

Na sobotnem sestanku sveta katalonske vlade v Bruslju je Torra hvalil slovensko strategijo, ki je pripeljala do neodvisne države, ne oziraje se na posledice. Po njegovem prepričanju bi tako pot morala ubrati tudi Katalonija, rekoč: »Katalonci smo izgubili strah. Ne bojimo se več (španske oblasti), to je zelo močan krik po svobodi in ni poti nazaj. Slovenci so se odločili iti naprej z vsemi posledicami. Naredimo še mi tako kot oni, bodimo pripravljeni na vse, da bi svobodno zaživeli.« Dodal je: »Slovenska pot je naša pot.«

Sestanki katalonskega vladnega sveta potekajo v Bruslju, ker so njegovi člani tudi odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont in peterica članov nekdanjega njegovega kabineta, ki so se pred aretacijo zatekli v Belgijo. Po navedbah španskih medijev je nagovor Torre na sestanku v soboto podprl bivši katalonski minister za zdravstvo Toni Comin in pri tem opozoril na dramatične posledice zaključnega dela te bitke. Pripomnil je: »Prišel je čas, da plačamo visoko ceno, sicer nepravično, toda neizogibno za našo svobodo.«

Sledil je plaz kritik in obsodb z vseh strani, tudi iz levih političnih krogov, ki podpirajo pravico do referenduma. Domala vsi, vključno z večino medijev, so prepričani, da pomeni »slovenska pot« oborožen spopad ter posledično človeške žrtve in uničenje. Večina jih tudi meni, da je šlo v primeru Slovenije za povsem drugačne okoliščine in kontekst, ki s sedanjim katalonskim nimajo nič skupnega. Jose Luis Abalos, minister za razvoj v španski vladi, je Torrovo ravnanje obsodil z besedami, da je nespodobno in strašno predlagati pot, ki se igra s sožitjem ljudi, in ga označil za neodgovornega politika, ki potiska ljudi na pot trpljenja.

Obtožbe o pozivu k vstaji

Španski minister za zunanje zadeve Josep Borrell je danes Torrove besede označil za »poziv k vstaji«, kar naj ne bi bilo prvič, in spomnil, da je pred tem predlagal »kosovsko pot«. Omenil je tudi zavzemanje nekdanjega voditelja nacionalistične stranke ERC in odstavljenega podpredsednika vlade Oriola Junquerasa za »irsko pot, ki se je končala s strašno vojno«. Čeprav je Borrell označil Torrove izjave za skrb vzbujajoče, pa ni podprl zahteve desnih opozicijskih strank, Ljudske stranke in Ciudadanos, da naj premier Sanchez ponovno uporabi 155. člen ustave v Kataloniji in tako odstavi pokrajinsko vlado.

Najostrejši ter za Torro in Puigdemonta verjetno najbolj boleč pa je odziv voditeljice leve stranke Catalunya en Comu in županje Barcelone Ade Colau. Ta je Torro po twitterju pozvala, naj nemudoma prekliče svoje skrajno neodgovorne izjave. »Družbena kohezija v Kataloniji mora biti nad vsem, kar jim pride na pamet za zamegljevanje vladnih problemov«, s čimer županja namiguje na obstoječe ekonomske in socialne probleme regije.