Slovensko zunanje ministrstvo je po poročanju časnika Delo zaradi burnih odzivov v Madridu danes na pogovor povabilo španskega veleposlanika v Sloveniji, da bi mu pojasnili, da slovenska osamosvojitev ni bila nasilno dejanje, temveč se je Slovenija branila pred agresijo.

Katalonski predsednik Torra je po koncu obiska v Sloveniji Katalonce namreč pozval, naj uberejo podobno pot v neodvisnost, kot jo je Slovenija, izjava pa je sprožila ostre odzive v Madridu. »Očitno je pozabil na številne mrtve in ranjene v Sloveniji,« je izjavila uradna govorka španske vlade Isabel Calaa, sicer ministrica za izobraževanje.

Preberite tudi: Katalonski klic svobode v Ljubljani

Kučan Madridu očita nepoznavanje dejstev o slovenski osamosvojitvi

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan, ki je skupaj z evropskim poslancem Ivom Vajglom gostil katalonskega predsednika, je danes v sporočilu poudaril, da interpretacija, da se je Slovenija osamosvojila z nasiljem, nima realne podlage in govori o nepoznavanju dejstev.

V izjavi je Kučan zapisal tudi, da gre pri katalonski krizi za politični problem, ki ga je mogoče rešiti samo s političnimi sredstvi v odkritem, strpnem in argumentiranem dialogu z vlado v Madridu, še posebej zdaj, po katalonskem plebiscitu in pred napovedanim sodnim procesom proti priprtim katalonskim politikom.

Po njegovem mnenju sta neodvisnost Katalonije in njen položaj v Španiji vprašanje, ki ga morata razrešiti vlada v Madridu in vlada v Barceloni po demokratični in mirni poti ter ob odgovornosti obeh strani, slovenska pot mirnega uveljavljanja pravice do samoodločbe pa je pri tem morda lahko dober zgled.

Bivši predsednik je še zatrdil, da so o tem potekali pogovori s predsednikom Katalonije Torro ob njegovem obisku v Sloveniji prejšnji teden.

Torro sta v Sloveniji na neuradnem pogovoru sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Dejan Židan.