IC3PEAK je ruski eksperimentalni glasbeni duo, ki ga sestavljata Nastja Kreslina in Nikolaj Kostilev. V svoji glasbi, še bolj pa v videoposnetkih, sta provokativna. V svojem zadnjem videu za pesem Nič več smrti neposredno kritizirata ruske oblastnike. Posledice sta občutila nemudoma. Ko sta z vlakom prispela v Novosibirsk, da bi odigrala napovedani koncert, so ju na peronu pričakali policisti, ju aretirali, koncert pa odpovedali. Policija je zatrdila, da so ju aretirali, ker so dobili anonimni klic, da posedujeta droge. Glasbenika pa trdita, da so ju pridržali zaradi njune umetnosti.

V zadnjih mesecih so zaradi neznanih razlogov v zadnjem hipu odpovedali šest od enajstih napovedanih koncertov. Vse, kar se ve, je, da je policija lastnikom klubov, kjer bi morali biti koncerti, grozila z denarnimi kaznimi, če jih ne odpovedo. Glasbenika sta za BBC dejala, da ruske oblasti uporabljajo sovjetske metode, da utišajo umetnike, ki jim niso po godu. Trdita tudi, da jima že mesece sledijo agenti ruske obveščevalne službe FSB. Seveda ne želita nehati ustvarjati, a kot je dejala Kreslinova, je pritisk vse večji.

Rapanje kot huliganstvo

Člana dueta IC3PEAK še zdaleč nista edina ruska glasbenika, ki se v zadnjem času spopadata s pritiskom oblasti. Pretekli mesec so aretirali tudi reparja z imenom Husky. Tudi njegov koncert, ki bi ga moral imeti v Krasnodarju, so odpovedali, saj so oblasti dejale, da so v njegovem nastopu elementi ekstremizma. Glasbenik se je odločil, da bo odrepal kar na ulici. Seveda so ga aretirali, ker naj bi na ulici zganjal huliganstvo, glasbenik pa je med aretacijo vpil, da bo še naprej pel svojo glasbo, najbolj iskreno glasbo. Husky, ki v svojih besedili govori o revščini, korupciji in policijskem nasilju, je bil obsojen na 11 dni zapora. Toda v njegovo podporo se je oglasilo mnogo znanih Rusov, celo novinarji televizij, ki sicer podpirajo oblast, so javno repali v njegovo podporo. Organizirali so tudi koncert podpore, ki se ga je udeležilo na tisoče ljudi. Naslednji dan je bil Husky izpuščen iz zapora.

Koncerte so odpovedali tudi drugi glasbeniki. Repar Gonne Fludd je odpovedal dva koncerta, potem ko je bil, kot je dejal, »izpostavljen pritisku vseh policijskih agencij, ki si jih lahko zamislite«. Priljubljen hiphop glasbenik Allj je odpovedal nastope v Jarkutsku, ker je dobil grožnje s smrtjo. Pretekli mesec pa so oblasti prepovedale koncerte pankovske skupine Friendzone in tudi 19-letne pop pevke Monetochke oziroma Elizavete Girdimove, ki jo kritiki opisujejo kot pop senzacijo leta. V nemilost oblasti je mlada pevka padla zato, ker se je poleti pridružila skupini glasbenikov, ki je odpovedala nastop na glasbenem festivalu, za katerega se je izkazalo, da ga sponzorira rusko ministrstvo za obrambo.