V Zagrebu se je včeraj končal dvodnevni vrh Srednjeevropske pobude (SEP), na katerem so Rusijo pozvali, naj izpusti tri ukrajinske ladje s posadko, zajete v Kerškem prelivu, ter spoštuje ozemeljsko celovitost Ukrajine. Na vrhu SEP, ki se ga je kot članica pobude udeležila tudi Slovenija, je bilo v ospredju tudi soočanje z migracijami.

Gostitelj srečanja, hrvaški premier Andrej Plenković, je na sklepni novinarski konferenci po osrednjem forumu vrha na Rusijo naslovil tri sporočila. Osemnajst članic pobude ocenjuje, da je z zajetjem ukrajinskih ladij Rusija kršila mednarodno pravo v Azovskem morju in Kerškem prelivu. Rusijo so pozvali k izpustitvi zajetih ladij in mornarjev. Izrazili so tudi jasno podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine. Slednja je ena od osemnajstih članic SEP, medtem ko Rusije med njimi ni.

Migracije med glavnimi temami

Plenković je tudi dejal, da je bil včerajšnji dan vrha tudi v znamenju pogovorov o soočanju z migracijami, ki je po njegovi oceni ena ključnih tem na evropski ravni. Sklenili so, da morajo države prispevati k preprečevanju nezakonitih migracij ter okrepiti nadzor meja kot tudi medsebojno komunikacijo in sprejemanje vrnjenih migrantov.

Hrvaški premier je dodal, da so se v gospodarskem delu vrha pogovarjali, kako zagotoviti čim bolj konkurenčna gospodarstva držav članic SEP, gospodarsko rast ter kakovostno življenje prebivalcev. Med drugim je izpostavil, da Hrvaška 55 odstotkov svoje zunanjetrgovinske menjave uresniči z državami članicami SEP, in izpostavil Slovenijo, s katero znaša vrednost blagovne menjave po njegovih navedbah 3,8 milijarde evrov.

Hahn v Zagrebu po neuspehu v Prištini

Vrh SEP so pripravili v Zagrebu ob zaključku hrvaškega enoletnega predsedovanja pobudi. Udeležili so se ga predstavniki vseh 18 držav članic, med njimi pet premierjev. Prišel je tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ki je pred tem poskušal umiriti spor med Kosovom in Srbijo. Ni mu uspelo, saj v Prištini vztrajajo, da bodo nedavno uvedene stoodstotne carine na srbsko blago obdržali do srbskega priznanja Kosova. Srbija sicer je članica SEP, Kosovo ne.

Predsedovanje SEP je od Hrvaške prevzela Italija, ki bo pobudo vodila v prihodnjem letu, ko bodo počastili 30. obletnico ustanovitve. Osrednji cilji SEP so podpora državam članicam na njihovi poti v EU ter uveljavitev različnih projektov. Sedež sekretariata SEP je v Trstu. sta, reuters