Osebna izkaznica nosi ime »Maj Vladimir Putin«, odkrili pa so jo med osebnimi predmeti iz časov Sovjetske zveze v arhivu ministrstva za državno varnost Vzhodne Nemčije, tajne službe bolj znane pod imenom Stasi, v Dresdnu. Izkaznica je bila potrjena leta 1989, poroča nemški Bild, ki je iz Stasijevih arhivov izvedel tudi, da je izkaznica trenutnemu predsedniku Ruske federacije omogočala neoviran vstop v prostore Stasija v Vzhodni Nemčiji. Obenem je z osebno izkaznico lažje rekrutiral nove agente, saj mu ni bilo treba vedno znova omenjati svojih povezav s KGB-jem.

V ruskem Kremlju tega, da je Putin dobil osebno izkaznico v Vzhodni Nemčiji, niso niti potrdili niti zanikali. Tiskovni predstavnik predsednikove uradne rezidence Dimitrij Peskov je pojasnil: »V časih Sovjetske zveze sta bili KGB in Stasi partnerski organizaciji, zato tovrstne izmenjave osebnih dokumentov morda ne smemo izključiti.«

V Dresdnu v osemdesetih na prvi tuji napotitvi

Putin je na sredini osemdesetih letih prejšnjega stoletja prispel v Dresden, kjer je na svoji prvi tuji napotitvi služil kot uradnik osrednje sovjetske varnostno-obveščevalne službe KGB. 5. decembra leta 1989 - manj kot mesec dni po padcu Berlinskega zidu - je poklical v Rusijo, da bi dobil navodila za ravnanje, ko se je protestna množica odpravljala proti tamkajšnjim prostorom KGB-ja. Nedavna osebna biografija ruskega predsednika navaja, da so mu takrat sporočili, da je »Moskva tiha.« Putin naj bi v naslednjih trenutkih množico uspel umiriti z blefom, da bodo nanje streljali, če bodo poskusili vstopiti v prostore.

Fotografije, najdene v arhivih Stasija, kažejo, da so ob Putinu v Dresdnu služili tudi nekateri drugi državljani Sovjetske zveze - danes direktorji vplivnih ruskih korporacij.

Podrobnosti o Putinovih časih v KGB niso znane. Nejasno je, ali najdeni osebni dokument pomeni, da je Putin delal neposredno za ministrstvo varnosti Vzhodne Nemčije. Prav tako ni znano, ali je njegovo delo v kontraobveščevalni strukturi vključevalo tudi nadzor nad političnimi disidenti v Sovjetski zvezi.