Amerški diplomati, ki so delali na Ameriškem veleposlaništvu na Kubi, so po nenavadnem visokofrekvenčnem zvoku, ki se je pojavil nenadoma, utrpeli čudne simptome. Nekaterih se je lotila omotica, drugih nespečnost, tretji so se težko koncentrirali, a so vsi imeli tudi nekaj skupnega. Po poročanju ameriških zdravnikov, se je vsem poškodoval notranji del ušesa, ki je odgovoren za ravnotežje.

»Njihovo stanje ni bila posledica pritiska poročanja medijev ali stresa, ki bi ga povzročila evakuacija na Kubo, kot so poročali njihovi zdravniki. Bili so ranjeni, a zaenkrat ne vemo kako. Poleg poškodbe ušesa so se pojavile tudi težave z razmišljanjem,« so zapisali zdravniki z univerze v Miamiju. Uslužbenci so povedali, da je šlo za nekajminutni visokofrekvenčni zvok, ki ga je spremljal še nekakšen pritisk, ki so ga zaznali v svojih domovih in hotelskih sobah. Neznani pisk se je pojavil po sedmih mesecih njihovega dela na Kubi in spremenil njihova življenja, nekaterim tudi uničil kariero.

Opredelitev okoliščin nenavadnega pojava bi pripomogla k iskanju načinov zdravljenja poškodovanih. Zdravniki niti ne vedo, ali je poškodba trajna ali ne.

Zdravniki skušajo priti do pravega vzroka

Sprva so misli, da je šlo za »sonični napad«, ki je poškodoval uho, a po nekaj opravljenih testiranjih tega ne morejo več trditi. Zvok je namreč poškodoval le nekatere. Najprej so zdravniki pod vodstvom doktorja Michaela E. Hofferja pregledali 25 pacientov, ki so jih privezali na vrteč stol v majhni, popolnoma zatemnjeni sobi, medtem ko so posebna očala snemala gibanje njihovih oči. Zdravniki so nato preizkusili njihovo sposobnost gledanja gor in dol. Nato so pregledali še 10 njihovih sostanovalcev in 100 drugih ljudi, ki so bili takrat naseljeni na Kubi in niso pokazali simptomov.

»Pri vseh 25-ih je bil poškodovan ušesni organ za ravnotežje. Po poškodbi je telo skušalo ohraniti ravnotežje, za kar je porabilo veliko energije. To pa je poškodovalo še možgane. Vsi drugi, ki smo jih pregledali so bili zdravi,« je povedal doktor Hoffer, vodja raziskave.

Druga raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Pennsylvaniji je pokazala, da naj bi utrpeli možgansko poškodbo, ki je povzročila pretres možganov, čeprav niso dobili udarca v glavo. Hoffer meni, da sta raziskavi neprimerljivi, saj so bolnike testirali v drugačnem časovnem obdobju in z drugačnimi metodami. Zaenkrat ne moremo trditi, kaj je povzročilo poškodbe.

Kuba zavrača kakršnokoli povezavo z napadom

»Ni dokazov, ki bi potrjevali, da se je na Kubi zgodilo nekaj, kar bi lahko ogrozilo in oškodovalo zdravje nekaterih ameriških diplomatov,« je v sredo povedal Carlos Fernandez s kubanskega ministrstva za zunanje zadeve, odgovoren za odnose z ZDA.

Kljub špekulacijam, ki so se pojavljale na začetku, da naj bi šlo za neke vrste »sonični napad«, pa je tudi ZDA potrdila, da vzroka ne morejo določiti.