Letošnja sezona rednega dela košarkarske evrolige še ni niti na polovici, a se je moralo vodstvo tekmovanja do zdaj ukvarjati s precej nepravilnostmi, ki vsekakor kazijo njeno podobo. Ena od vidnejših napak se je zgodila na tekmi 8. kroga med CSKA in Žalgirisom. Proti koncu zadnje četrtine so Litovci vodili za šest in krenili v napad, ko je na semaforju dolžina napada naenkrat padla z 18 na 13 sekund. Žalgirisu v nadaljevanju do izteka napada ni uspelo vreči na koš, po podaljšku pa je tekmo izgubil. Vodstvo kluba se je po tekmi pritožilo, saj napake v tistem trenutku ni opazil nihče, a zadeva se je zaključila z opravičilom CSKA, češ da jim jo je zagodel tehnični škrat. Dvom o regularnosti tekmovanja je po tekmi 6. kroga proti Olympiacosu izrazil tudi sicer kontroverzni lastnik Panathinaikosa Dimitris Janakopulos, ki je dva od treh sodnikov obtožil, da sta prejela podkupnino v višini 20.000 evrov. Kasnejša preiskava je sicer pokazal, da do tega ni prišlo. Po tekmah zadnjega, 11. kroga, pa so se oglasili še pri Anadolu Efesu, kjer so menili, da so jih sodniki oškodovali na obračunu proti Realu Madrid.

»Vsem smo pokazali, da se lahko enakovredno kosamo z evropskim prvakom. Prav zato bi pričakoval, da nam bodo delilci pravice pokazali več spoštovanja. Naredili so napake, ki so bile odločujoče pri našem tesnem porazu. Po tehnični napaki Dunstona bi moral imeti Real Madrid na voljo le še štiri sekunde za napad, a so Špancem sodniki dodelili 14 sekund. Ko smo protestirali, so nas osorno odslovili. Kršili so pravila, zato bomo evroligo prosili, da se tekma ponovi,« je besnel trener Anadolu Efesa Ergin Ataman. Vodstvo turškega kluba je na evroligo naslovilo pritožbo, ta pa je po ponovnem ogledu dogodkov odločila, da je sodniška trojica delovala pravilno in v skladu s pravili. A ne glede na to vsi omenjeni dogodki na evroligo mečejo slabo luč.

Po slabem začetku sezone so se za menjavo trenerja odločili pri dveh evroligaških klubih. Gran Canaria, ki prvič v zgodovini kluba nastopa v najelitnejšem evropskem košarkarskem tekmovanju, je pred tednom dni odpustila Salva Maldonada, na njegovo mesto pa začasno postavila dotedanjega pomočnika Victorja Garcio. Garcia je nato v 11. krogu prišel do presenečenja, saj je na gostovanju porazil Milano, ter bil morda tudi zaradi tega potrjen kot glavni trener do konca sezone. Ceno za slabe rezultate tako v evroligi kot turškem prvenstvu pa je plačal še Ahmet Caki. Darušafaka ga je nadomestila s Selcukom Ernakijem, ki je podpisal pogodbo do konca naslednje sezone.

Evroliga, 12. krog, danes ob 17.45: Olympiacos – Anadolu Efes,ob 18. uri: CSKA – Himki, ob 19.30: Fenerbahče – Milano, ob 20.05: Maccabi – Baskonia, ob 21. uri: Real Madrid – Barcelona, jutri ob 20.30: Bayern – Žalgiris, Panathinaikos – Darušafaka, ob 21. uri: Gran Canaria – Budućnost.