V nekih drugih časih, ko je košarko igrala še reprezentanca Jugoslavije, je bil strah in trepet njenih navijačev Arvydas Sabonis, gorostasni Litovec, zaradi katerega so vsi Jugoslovani vedeli, kje je Kaunas. Visok 221 centimetrov, težak 120 kilogramov, toda opisovali so ga kot baletnika pod koši. Igral je za Žalgiris, Valladolid, Real Madrid in Portland Trail Blazers. Bil je sovjetski državni prvak in španski državni prvak. S sovjetsko reprezentanco je pobral vse mogoče naslove, z litovsko je dvakrat osvojil olimpijski bron. Ob osvojitvi olimpijske medalje leta 1992 je menda tako močno in dolgo slavil, da je zamudil na podelitveno slovesnost. Šestkrat je bil razglašen za najboljšega košarkarja Evrope. Od svoje upokojitve leta 2005 je predsednik Litovske košarkarske zveze in ni treba posebej poudarjati, da je v svoji domovini še vedno velik zvezdnik, o njem so pred štirimi leti posneli film, svojo podobo redno posoja reklamnim akcijam.

Sabonis se je, še preden se je preselil v ZDA, poročil s prvo miss Litve Ingrido Mikelionyte, ki je nastopila tudi v nekaj litovskih filmih. Spoznala sta se na nekem njenem lepotnem tekmovanju, a tedaj ni bilo časa, da bi šla na zmenek. Šele leto dni pozneje sta se popolnoma po naključju srečala na letališču v Moskvi. Ona ni imela vozovnice za let v Vilno, on ji je ponudil, da potuje z letalom košarkarjev, ki so bili na sprejemu pri Gorbačovu. Tedaj sta imela čas za zmenek. Bila sta si všeč, a on je imel košarkarsko kariero, ona je v Moskvi študirala film. Šele ko se je Sabonis preselil v Španijo, jo je zaprosil – ona je bila stara dvajset let, on šest več. Njuna poroka je bila litovski dogodek leta, poročni sprevod vozil je na ulicah Kaunasa spremljajo na tisoče ljudi. Po poroki sta se najprej naselila v Španiji, kasneje pa sta odšla v Portland, kjer je Arvydas pri 31letih končno lahko zaigral v ligi NBA. Prej mu Sovjeti tega niso pustili.

Domantas po očetovih stopinjah v NBA

Zakon Arvydasa Sabonisa je srečen – lani sta v Litvi po 27 letih obnovila zaobljube. Rodili so se jima štirje otroci: hčerka Aušrine ter trije sinovi Žygimantas, Tautvydas in Domantas. Ko je oče še igral za Portland, jih je, kadar je imela žena opravke, s seboj odpeljal na treninge. Njegovi košarkarski kolegi so jih klicali Sabonis, Sabonis Junior, Sabonis Junior Junior ter Sabonis Junior Junior Junior. Ko je oče prenehal igrati za Portland, se je družina preselila na Malago, on pa je svojo zadnjo sezono odigral v Kaunasu. Arvydas Sabonis svojih sinov ni hotel odpeljati v Litvo. »Ni bil prepričan, kako bi se v Litvi soočili s slavo našega priimka,« je kasneje dejal Domantas Sabonis. Tudi s košarko jih ni silil. Domantas je priznal, da vse do svojega 13. leta sploh ni vedel veliko o očetovi fascinantni karieri.

Najbolj zabavno je, da z očetom sinovi niti niso igrali košarke. Pred hišo niso imeli postavljenega koša, niti jih ni vpisal na košarkarske treninge. »Nisem jih hotel siliti s košarko, pustil sem jim, naj se sami odločijo,« je dejal Arvydas Sabonis. Domantas je denimo priznal, da z očetom nikoli nista igrala ena na ena: »Ko je prenehal igrati košarko, sem bil star šest let. Kasneje se je komaj lahko premikal, tako da nikoli nisva igrala.« In kaj se je zgodilo: vsi trije sinovi igrajo košarko. Žygimantas je igral v Litvi, a se ni odločil za profesionalno kariero. Domantas je sprva igral v mladinski selekciji Malage, nato je zaigral v ameriški ligi NCAA, saj se je odločil, da bo študiral. Leta 2016 je bil enajsti na naboru NBA in zdaj igra za Indiana Pacers. Tautvydas tudi igra v Španiji, oba pa igrata za litovsko reprezentanco. Hčerka Aušrine pa vneto navija za svoje brate, sicer pa v Londonu študira poslovne vede.

Za Domantasa Sabonisa napovedujejo, da bo imel lepo prihodnost v NBA, saj je predan. Ali kot je dejal sam: »Košarka je v moji družini vse. Na vsaki tekmi dam od sebe vse, kar zmorem, brez preračunavanj. Kot litovskem košarkarju mi košarka pomeni religijo. V moji krvi je.« In nenehno ponavlja, da je najbolj ponosen, da ima na košarkarskem dresu napisano očetovo ime.