Scenarij je Babosek napisal po knjigi Past na Menini planini avtorja Franca Severja - Frante, takrat 22-letnega komandanta bitke na Menini planini, ki je potekala marca leta 1945. Takrat se je iz nemškega obroča, ki je štel 12.000 vojakov, z ukano rešilo 500 borcev.

V filmu bodo nastopili še živeči borci bitke, ki so bili takrat stari med 16 in 22 let. Poleg Frante bodo nastopili tudi kurir Franc Bera, radiotelegrafist Rudi Fajfer, šifrantka Valerija Skrinjar in mitraljezec Jože Strniša. Zasedba igranega dela je deloma že znana. Franto bo upodobil igralec Domen Valič.

Bitka na Menini planini je, kot je Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije zapisala v sporočilu za javnost, epopeja slovenskega partizanstva. Po pričevanju komandanta Frante je bila to najhujša visokogorska frontalna bitka med NOB, ki je trajala več ur, in je omogočila preboj partizanov proti svobodi.

Film bo predvidoma na ogled septembra prihodnje leto. Podporniki lahko donacije ali sponzorstva za film prispevajo preko spletne platforme Adrifund, so še sporočili iz zveze borcev.