Zgodovinar Dežman je v intervjuju na TV Slovenija (TVS) obširneje spregovoril o slovenski polpretekli zgodovini, o vlogi komunistične oblasti in njeni odgovornosti za povojne poboje, hkrati pa se je obregnil ob stališča predstavnikov Zveze združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) in nekaterih prepoznavnih zgodovinarjev o tej temi.

Intervju je sprožil obilo razburjenja v vodstvu ZZB NOB in tudi v političnih krogih. Predsednik ZZB NOB Tit Turnšek se je z javnim pismom obrnil neposredno na direktorja RTVS Igorja Kadunca in predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča. V njem je ocenil, da objava oddaje »presega vse meje dostojnega«. Kot je navedel, je Dežman v oddaji izrekel poplavo vrednostnih sodb, številne neresnice ter žalil ugledne zgodovinarje. Oddaje Možine po njegovem mnenju potvarjajo preteklost in sejejo »razdor in sovraštvo«, zato je vodstvo RTVS pozval k razmisleku o morebitni ukinitvi teh oddaj.

Kadunc je v odgovoru Turnšku kot bistveno izpostavil vprašanje, ali so bila v oddaji kršena poklicna merila in načela novinarske etike, in napovedal, da bodo oddajo ocenili tudi s tega vidika.

Različne interpretacije intervjuja razburjajo že več kot 10 dni

Na drugi strani se je razplamtela obširna razprava o vsebini intervjuja na družbenih omrežjih, zlasti na twitterju. Možina je med drugim navedel, da je pri delu »zavezan resnici in javnosti« in ne Turnšku. Kot je poudaril, dejstva v intervjuju stojijo, popuščanje pa da ne pride v poštev. Da stoji za povedanim oz. da ni povedal nič novega, je v izjavi za medije zatrdil tudi Dežman sam.

Na njuno stran so se med drugim postavili tudi v Združenju novinarjev in publicistov, kjer so reakcijo ZZB NOB označili za napad na svobodo medijskega ustvarjanja v Sloveniji.

Tudi po več kot 10 dneh od objave različne interpretacije objavljenega intervjuja ne potihnejo. Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper tako danes pripravlja protestni shod. Kot so zapisali v obvestilu o shodu, jim je namreč dovolj potvarjanja zgodovine, širjenja laži o NOB, sovražnega govora in razdvajanja slovenskega naroda.