Ker na Inštitutu za domoljubne vrednote ocenjujejo, da koncert Nosil bom rdečo zvezdo, ki bo 25. maja potekal na Kongresnem trgu, »poveličuje totalitarizem in spodbuja sovraštvo«, so pozvali ljubljansko upravno enoto, policijo in Mestno občino Ljubljana, naj koncert prepovedo. Ljubljanski župan Zoran Janković je v odzivu na poziv direktorja inštituta Bojana Moharja zapisal: »Koncert bo! Vsak vaš nadaljnji korak, glede na javne zapise o vaši organizaciji, bomo razumeli kot ogrožanje varnosti meščanov in obiskovalcev koncerta ter mesta Ljubljane.«

Mohar je prepoved koncerta, ki ga že drugo leto organizira Svetlana Makarovič, utemeljeval s pojasnilom, da je poveličevanje totalitarističnega komunističnega režima protiustavno. »Rdeča zvezda in datum 25. maj, nekdanji praznik rojstnega dne Josipa Broza - Tita, v največji meri simbolizirata nekdanji totalitaristični režim. Torej je vsak tak dogodek, povezan z rdečo zvezdo in Josipom Brozom - Titom kot simboloma jugoslovanskega komunističnega režima, neskladen z ustavo Republike Slovenije in ga je mogoče razumeti zgolj kot poveličevanje nekdanjega nedemokratičnega režima,« je zapisal Mohar.

Ljubljano osvobodili partizani z rdečo zvezdo

Janković je Moharju sporočil, da »če kaj danes predstavlja nevarnost za svobodo in demokracijo, so to ljudje, kot ste vi. Ljudje z iluzijo moči, ki želijo z grožnjami uravnavati svet po svoji podobi. Ste edini kršitelji dostojanstva Slovenije kot države državljank in državljanov, Slovenk in Slovencev.« Ob tem je spomnil, da so Ljubljano 9. maja 1945 osvobodile partizanske enote z rdečo zvezdo in trobojnico.

Janković je pismo sklenil z opozorilom: »Četudi boste svoje kvazipatriote pripeljali v Ljubljano ustrahovat meščane, vam zagotavljam, da vas bo mesto v trenutku, ko boste netili sovraštvo, izločilo, osramotilo in vam obrnilo hrbet. Tako zelo verjamem v plemenitost tega mesta. Dovolj žalostno je in za državo Slovenijo skrajno sramotno, da ste si izbruhe sovraštva, ne da bi za to bili sankcionirani, dovolili v nekaterih drugih občinah. V Ljubljani si jih ne boste!«

Nato je sledil še Moharjev odgovor na županovo pisanje, za katerega je Mohar ocenil, da temelji na načelu samovlade in nespoštovanja demokracije.

»Vaš dopis je napisan v enopartijskem slogu, iz katerega je razvidno zgolj sporočilo, da kdor ni z nami, je proti nam in tega bomo odstranili. Pa vas, g. Zoran Janković, moramo spomniti, da smo se leta 1990 s plebiscitom odrekli temu enopartijskemu sistemu in da je Slovenija država z demokratično ureditvijo. Nismo Severna Koreja in vi niste Kim Jong Un, da se lahko kadarkoli postavite nad državne zakone oziroma jih pišete po svojih trenutnih odločitvah.« Zagotovil je, da namen poziva inštituta k prepovedi koncerta ni bil zanikati ali očrniti vrednote narodnoosvobodilnega boja.

Nasprotniki koncerta se zbirajo tudi na facebooku

Na facebooku je bila že pred tremi tedni ustanovljena skupina z imenom Preprečimo koncert SM-rdeče zvezde v Ljubljani, ki je imela danes slabih 180 članov, gre pa za zaprto skupino. Omenjeno skupino in zahteve po prepovedi koncerta je na twitterju promoviral uporabnik z vzdevkom BesniUpokojenec, ki se je opisal kot »prostovoljec za rablja, ko se bo sodilo izdajalcem Slovenije«.

Ker so nekateri mediji inštitut začeli povezovati z radikalnimi posamezniki, je Mohar danes popoldne v izjavi za medije zanikal kakršnekoli povezave inštituta z omenjenim BesnimUpokojencem oziroma z radikalnimi posamezniki, »saj takšnega vedenja ne odobravamo. Inštitut za domoljubne vrednote je namenjen izključno domoljubju in se distancira od vsakega radikalnega nacionalizma.«

Velja spomniti, že ob lanskoletni prvi organizaciji tega koncerta so se pojavili pozivi k prepovedi. Takrat si je poleg Inštituta za domoljubne vrednote za prepoved prizadevalo tudi Društvo Moris iz Kočevske Reke. Njuno zahtevo po prepovedi koncerta na Kongresnem trgu je ljubljanska upravna enota zavrgla. Tudi letos bo upravna enota očitno morala odločati o pozivu k prepovedi. Organizatorica koncerta Svetlana Makarović je ob tem dejala, da je tovrstni pozivi niso presenetili, saj so bili na delu že lani. Jankovićev odgovor na Moharjev poziv k prepovedi je označila za pravilen in dodala, da napovedani »koncert ni predvolilni shod. To je kulturno-umetniški dogodek.«

Inštitut ustanovil konec leta 2016

Inštitut za domoljubne vrednote, ki ima sedež v ljubljanskih Stegnah, je Mohar ustanovil 20. decembra 2016. Na spletni strani inštituta je ta opredeljen kot »zavod, katerega cilj je razvijanje in spodbujanje domoljubja ter ohranjanje zgodovinski izročil«. Njegovi strani na facebooku sledi okoli 2800 ljudi.

Čeprav Mohar ni Ljubljančan, temveč stanuje v občini Šenčur, mu ljubljanske teme niso tuje. Tako se je lani vključil v javno razpravo o poimenovanju ulice, ki vodi do ljubljanske džamije, z imenom Džamijska ulica. Komisija za poimenovanja naselij in ulic v Ljubljani je povzela Moharjevo mnenje, da »ni nobene potrebe, da se še ulico poimenuje po objektu, ki se že gradi«, in njegov zapis, da se islamska skupnost v Sloveniji preveč naslanja na bosanski jezik, ki pa ni jezik Republike Slovenije. Kot alternativo Džamijski ulici je Mohar predlagal imena Ulica slovenske osamosvojitve, Ulica Adama Ravbarja, Ulica Andreja Turjaškega in Ulica Leona Štuklja.