Nekdaj dolgoletni tržiški župan in član stranke SDS se je po prestani zaporni kazni vrnil v politični prostor. Na letošnjih lokalnih volitvah, kjer je nastopil kot neodvisni kandidat, je v svojem mestu šele v drugem krogu priznal premoč protikandidata Boruta Sajovica.

Rupar, ki je na lokalnih volitvah odkrito pričakoval podporo svoje nekdanje stranke, se je odločil za nov korak v politični karieri in vstopil v novo stranko. »Ko spoznaš, da sem dal 'življenje' za SDS in Janšo, zaradi tega šel skozi pekel in agonijo Kalvarije. Ko jih prosiš za kos kruha. Pa ti enkrat, dvakrat ... stokrat obrnejo hrbet in te izdajo. Veliko predolgo sem vztrajal in jih podpiral! Veliko predolgo!!,« je za Svet24 povedal Rupar.

Ker je na volitvah videl, da ga še vedno podpira veliko število ljudi, si želi ostati politično aktiven, zato se je odločil za vstop v novo stranko, je dodal.

Podobnik: »Nismo stranka svetnikov«

Čeprav gre za nekdanjega zapornika in vidnega člana druge politične stranke, je prvak SLS-a Marjan Podobnik vesel nove okrepitve. »SLS ni stranka svetnikov, ampak je ljudska stranka. Združujemo zelo različne ljudi. To smo ljudje, ki smo dobri, a imamo tudi svoje slabosti, takšne in drugačne,« je pojasnil Podobnik. »Ko si enkrat oproščen ali odslužiš svojo kazen, velja, da si nedolžen. Pavel Rupar pa je sam izrazil željo, da se včlani v stranko,« je še dejal za Svet24.

SLS dvakrat zapored ostala zunaj DZ

Nekoč stranka, ki je imela velik vpliv na slovenskih tleh, je na zadnjih dveh parlamentarnih volitvah zbrala premalo glasov in ostala brez mesta v državnem zboru, kar naj bi bil tudi razlog, da se je Podobnik vrnil na čelo stranke. Ta je bil na tem mestu že med letoma 1992 in 2000, ko se je pomaknil iz politike. V vmesnem obdobju ga je tedanji prvak stranke Franc Bogovič celo izključil iz stranke, ki je doživela hud padec politične moči na slovenskih tleh.

Letos septembra se je Podobnik vrnil na čelo stranke in danes zatrjuje, da je stranka ponovno enotna. »Ni skrivnost, da so bili v stranki močni konflikti, ki so pripeljali tudi do izključevanj. Upam si trditi, da nikoli v 30-letni zgodovini ta stranka ni bila tako enotna, kot je danes. Če je enotnost utemeljena na spravnem procesu po relativno hudih notranjih zamerah in konfliktih, je to mogoče celo močnejše vezivo kot nadaljevanje neke enotnosti, ki izhaja le iz odločitev o povezovanju ljudi glede na sorodne interese,« so pri Svet24 še izvedeli pri Podobniku.