Brexitski zmešnjavi ni videti konca. Danes naj bi 650 britanskih poslancev glasovalo o pravno zavezujočem osnutku sporazuma o umiku iz Evropske unije, ki so ga voditelji preostalih 27 članic pred dvema tednoma sprejeli v manj kot dveh urah. Pa ne bodo. Konservativna premierka Theresa May je namreč danes, četrti dan razprave o sporazumu od petih, okoli poldneva napovedala, da bo imela v poslanski zbornici posebno izjavo. Kdorkoli je pomislil, da se je pri prepričevanju poslancev in drugih Otočanov, da je njen brexit edini mogoč, tako utrudila, da bo dramatično sporočila svoj odstop, se je zelo motil. In podcenjeval njeno vztrajnost.

Problem naj bi bila varovalka

Danes je sodišče EU razsodilo, da lahko Britanija nekaznovano enostransko oziroma brez soglasja drugih članic EU pred koncem marca, ko naj bi uradno zapustila EU, ali celo v prehodnem obdobju prekliče ločitev in ostane v zakonu z EU. Samo nekaj ur kasneje je Mayeva poslancem sporočila, da glasovanja o ločitvenem sporazumu ne bo, ker bi njen brexit z znatno večino zavrnili. V politiki je očitno vse mogoče: kar so vsi razglašali za dan D zgodovinske odločitve, kakršne na Otoku niso sprejemali že desetletja, je premierka odložila za nedoločen čas. Trdila je, da so poslanci med dosedanjo razpravo izražali podporo večjemu delu njenega brexita (očitno ni pozorno spremljala razprave), da pa jih skrbi severnoirska varovalka. Prepričana je, da njen brexit še vedno lahko dobi zeleno luč poslanske zbornice, če lahko odpravi te skrbi poslancev. Pa tudi, da bo to naredila v naslednjih nekaj dneh, čeprav se ji ni posrečilo v osemnajstih mesecih pogajanj. Številni poslanci so bili ogorčeni, ker je Mayeva odpovedala glasovanje.

Novo glasovanje nekje do 21. januarja

Mayeva še ni niti namignila, kdaj bodo poslanci po novem glasovali o ločitvenem sporazumu. Dejala je samo, da se bo zgodilo pred 21. januarjem (dobra dva meseca preden naj bi Britanija na papirju zapustila EU).

Poslancem je povedala, da se bo o njihovih skrbeh pogovarjala z drugimi voditelji držav članic Evropske unije pred vrhom, ki bo potekal v četrtek in petek. Od Evropske unije naj bi izposlovala »demokratično legitimnost severnoirske varovalke« in to, da ta varovalka ne bi mogla biti večna. Največja severnoirska stranka DUP, ki manjšinski konservativni vladi nudi podporo, zahteva izbris varovalke. Mayeva pa tudi enostavno noče slišati, da približno tri četrt poslancev in Britancev noče njenega brexita. Kot noče slišati tega, kar ponavljajo v EU: da je osnutek sporazuma, o katerem britanski poslanci niso mogli glasovati, edini mogoč in da ga ne bodo spreminjali.

Bo danes dan D za Mayevo?

Vodja laburistične opozicije Jeremy Corbyn je dejal, da premierka nič več ne ve, kaj se dogaja, in da je njena vlada v kaosu. Pozval jo je, naj odstopi. Opozicijski liberalni demokrati in škotska stranka SNP sta Corbyna pozvala, naj danes zahteva glasovanje o nezaupnici Mayevi.

Njeni kritiki v konservativni stranki medtem zbirajo glasove za sprožitev glasovanja o nezaupnici Mayevi kot voditeljici stranke (manjka jim še nekaj glasov). Poraz v boju za vodilni položaj v stranki bi hkrati pomenil tudi njen odstop s premierskega položaja. Premierski stolček se ji že dolgo maje, a tako kot se zdaj, se ni še nikoli. Tudi zato, ker je funt danes padel na najnižjo vrednost v zadnjih osemnajstih mesecih.