V pogovoru za današnji britanski časnik Daily Mail je izpostavila, da bi zavrnitev sporazuma pomenila veliko negotovost za državo in »zelo realno tveganje«, da do brexita ne bi prišlo ali pa da bi država iz povezave izstopila brez dogovora.

Ob opoziciji v parlamentu dogovoru nasprotuje tudi del poslancev iz konservativne stranke Mayeve, tako da je potrditev dogovora v parlamentu negotova.

Preložitve glasovanja ne bo

Downing Street je sicer v soboto zvečer že zanikal pisanje časnika Times, da naj bi se porazu v parlamentu skušala Mayeva izogniti s preložitvijo glasovanja. »Glasovanje bo potekalo v torek,« so zagotovili.

Times je poročal, da so ministri in pomočniki premierko prepričali v preložitev glasovanja, da bi odšla v Bruselj in skušala tam doseči boljši dogovor o brexitu.

Vpliven medstrankarski parlamentarni odbor je medtem ocenil, da dosežen dogovor »ne daje zadostne jasnosti ali gotovosti o prihodnosti Velike Britanije«. »To pa zato, ker se vlada ni hotela soočiti s težkimi izbirami in nas seznaniti, da pomeni dogovor velik korak v neznano,« je dejal Hilary Ben, predsednik obora o izstopu iz EU.

Odstopi več ministrov

Odbor je v poročilu večinoma kritičen do dogovora, češ da ni ne podroben niti vsebinski, pa tudi do predvidene varovalke za preprečitev trde meje s Severno Irsko po izstopu Združenega kraljestva iz EU.

Zaradi nezadovoljstva s sporazumom je v zadnjih mesecih odstopilo že več ministrov, med njimi zunanji minister Boris Johnson ter dva ministra za brexit David Davis in Dominic Raab.

V Londonu naj bi se danes na protestih zbrali podporniki in nasprotniki brexita, pa tudi privrženci priprave še enega referenduma o brexitu, navaja dpa.