Kritiki brexita zdaj lahko vidijo, zakaj je skušala britanska premierka Theresa May prikriti vsebino pravnega mnenja, piše portal Bloomberg. T. i. varovalka v dogovoru z Brusljem o izstopu Velike Britanije iz EU, ki predvideva, da bi Severna Irska ostala v carinski uniji EU, bi namreč de facto ločila Severno Irsko od Združenega kraljestva, je v mnenju opozoril Cox. Britanska vlada je sprva oklevala z objavo njegovega celotnega mnenja, v sredo pa ga je nato vendarle objavila, potem ko so jo poslanci dan pred tem prvič v zgodovini spoznali za krivo nespoštovanja parlamenta. Več poslancev je premierko Thereso May obtožilo zavajanja. Razkritje pravnega mnenja je za Mayevo nevarno, saj je prav vprašanje, kako po brexitu ohraniti enotnost Združenega kraljestva, ključnega pomena tako za mnoge konservativce kot tudi za severnoirsko unionistično stranko DUP.

Da namreč ne bi zaprli meje na irskem otoku, ki je pomembna tudi v luči velikonočnega sporazuma in ohranjanja miru v regiji, bi torej Severna Irska ostala del carinske unije EU in bi še naprej uporabljala celotno carinsko zakonodajo unije. Preostali del Združenega kraljestva bi z Brusljem uporabljal ločena pravila carinske unije, izhaja iz mnenja pravobranilca.

Blago bo potrebovalo carinske deklaracije

To pomeni, da bo blago, ki bo prečkalo Irsko morje, potrebovalo carinske deklaracije in preglede. Severna Irska pa bo "vhodno blago" iz preostalega dela Združenega kraljestva morala obravnavati kot blago iz tretje države. To je popolnoma nesprejemljivo, je opozoril vodja poslancev severnoirske unionistične stranke DUP Nigel Dodds in Coxovo pravno mnenje označil za pogubno. Deset poslancev DUP, ki podpirajo manjšinsko vlado Mayeve, je sicer že zagrozilo, da sporazuma ne bodo podprli.

Cox je v pravnem mnenju tudi opozoril na določilo, da se bo varovalka uporabljala "v celoti ali delno", dokler se EU in Združeno kraljestvo ne bosta dogovorita o novih trgovinskih pogojih. Kot opozarja Dodds, to prinaša grožnjo, da se bodo razlike med Veliko Britanijo in Severno Irsko povečevale, pri čemer bi njegova dežela lahko ostala za vedno ujeta v carinski uniji EU, ostali del Združenega kraljestva pa bi se sčasoma lahko od tega območja še bolj oddaljeval. To poročilo bi lahko podžgalo ostra nasprotovanja torijcev, ki zagovarjajo ostrejši brexit, saj je zdaj povsem jasno, da se Velika Britanija tej varovalki o Severni Irski ne more izogniti. Še huje, jasno je tudi, da je Mayeva imela možnost glede tega, ali na to pristane ali ne, in je sprejela politično odločitev, da jo, še navaja portal Bloomberg.