Pred nastopom Shiffrinove je bila na vrhu Švicarka Lara Gut-Behrami, ki bo na prvo zmago v novi sezoni morala še počakati. Američanka jo je prehitela za 28 stotink sekunde. So pa to bile prve stopničke za Švicarko v novi sezoni in po poroki in spremembi priimka.

Branilka dvojne zmage v seštevku discipline Tina Weirather iz Liechtensteina se je na tretjem mestu veselila svojih prvih stopničk v tej sezoni. Njen zaostanek za najhitrejšo je znašal 42 stotink sekunde.

Štuhčeva je nastopila s številko 13 na progi, kjer je februarja lani postala prva Slovenka z naslovom svetovne prvakinje v smuku. V zgornjem delu je bila še konkurenčna ameriški zvezdnici, a se je v nadaljevanju v njeno vožnjo prikradlo nekaj negotovosti. Na tehnično zahtevnejših postavitvah ji manjka še nekaj samozavesti, zaostanek 1,95 sekunde je pomenil osmi čas ob prihodu v cilj in je bil za malenkost prevelik za uvrstitev v najboljšo deseterico.

Mariborčanka je v Lake Louisu uspešno opravila tekmovalni ognjeni krst po vrnitvi v karavano svetovnega pokala po eni sezoni odsotnosti zaradi poškodbe kolena. Na smukih je bila šesta in 14., v superveleslalomu pa je zasedla deseto mesto.

Shiffrinova, specialistka za slalomske in veleslalomske zavoje, je po koncu sezone naredila velik korak naprej v hitrih disciplinah. Vpisala je svojo še 47. zmago v svetovnem pokalu ter je na večni lestvici alpskih smučark prehitela Avstrijko Renate Götschl za četrto mesto med legendami. Pred njo so le še Švicarka Vreni Schneider (55), Avstrijka Annemarie Moser-Pröll (62) in poškodovana Američanka Lindsey Vonn (82). Na vrhu je sloviti Šved Ingemar Stenmark (86).

S četrto zmago v sezoni je fenomenalna Američanka, ki naskakuje še tretji veliki kristalni globus, še okrepila vodstvo v skupnem seštevku. Po osmih tekmah ima na vrhu 589 točk. Prva zasledovalka Švicarka Michelle Gisin (296) zaostaja že 293 točk. Vodi pa tudi v slalomskem in presenetljivo superveleslalomskem seštevku s popolnima izkupičkoma točk.

Shiffrinova ima 34 slalomskih zmag, šest veleslalomskih, eno kombinacijsko, eno smukaško, tri zmage na paralelnih slalomih in po novem dve superveleslalomski, s katerima se je izenačila z rojakinjo Picabo Street. Več zmag v svetovnem pokalu od Američank imata v tej disciplini le Julia Mancuso (15) in Lindsey Vonn (46).

Triindvajsetletnica je trenutno najbolj kompletna smučarka v svetovnem pokalu. Že v Lake Louisu je postala sedma alpska smučarka v vsej zgodovini z zmagami v petih disciplinah v svetovnem pokalu. V tem elitnem klubu je tudi Slovenka Tina Maze. Je pa Shiffrinova edina, ki je zmagam v petih klasičnih disciplinah dodala še zmago v paralelnem slalomu.

V St. Moritzu bo v nedeljo na sporedu še paralelna tekma.