Za najboljšo slovensko žensko alpsko smučarsko uvrstitev konca tedna je znova poskrbela Ilka Štuhec. Mariborčanka je na drugem superveleslalomu sezone v St. Moritzu zasedla 14. mesto. Mesto slabša je bila na današnjem paralelnem slalomu Maruša Ferk, ki se je edina od slovenske četverice uvrstila v osmino finala dvobojev na izpadanje. Potem ko je bila v prvem krogu boljša od Švicarke Aline Danioth, je morala v drugem priznati premoč Avstrijki Stephanie Brunner. V finale se je uvrstila še Meta Hrovat, ki je bila v šestnajstini finala počasnejša od Italijanke Irene Curtoni ter zasedla 25. mesto. Ana Bucik je z vnovično napako v kvalifikacijah paralelne preizkušnje poglobila slalomsko krizo.

»Imela sem višje cilje,« je po nastopu na tehnično zahtevni preizkušnji priznala Ilka Štuhec »Storila sem preveč napak. Na ključnih točkah nisem bila dovolj natančna in sem izgubila dosti časa. Gremo dalje,« dodaja Štajerka, ki je po lanski izpuščeni sezoni zaradi poškodbe kolena nazadnje tekmovala v St. Moritzu predlani, ko je postala svetovna smukaška prvakinja. »Ilki manjka tekmovalni pristop, sproščenost in zaupanje vase. Tega se je težko navaditi na treningih. S tekmami bo napredovala,« je optimističen trener Grega Koštomaj.

»Paralelnemu slalomu se na treningih ne posvečamo. Zadnja dva dneva pred prihodom v St. Moritz smo trenirale z Italijankami, kjer smo pridobile občutek, kdaj se je najbolj primerno odriniti s starta. Ker bo paralelni slalom disciplina prihodnosti, mu bomo morali posvetiti več časa,« meni danes najboljša Slovenka Maruša Ferk. »Smučala sem z veliko napakami, nisem pa razočarana,« je svoj nastop ocenila Meta Hrovat.

Mikaela Shiffrin je v St. Moritzu na osmi in deveti preizkušnji sezone dosegla četrto in peto zmago. Najprej je tekmice prehitela na superveleslalomu, in sicer le šest dni po tem, ko je v Lake Louisu dobila sploh prvo preizkušnjo v tej disciplini v karieri. Danes pa je bila najhitrejša tudi v paralelnem slalomu, kjer je že v kvalifikacijah dosegla daleč najhitrejši čas, pa čeprav je tekmovala v težkih razmerah kot tekmice, med njimi tudi Slovenke. V nadaljevanju je Američanka dobila vseh pet dvobojev na izpadanje. Najtežjo nalogo je imela v velikem finalu, kjer jo je dobro napadla Slovakinja Petra Vlhova, ki pa se je morala na tretjem slalomu zapored zadovoljiti z drugim mestom.

Z novim priimkom se je prvič na oder za zmagovalke uvrstila Lara Gut - Behrami. Švicarka je v domačem St. Moritzu zaostala le za 23-letno Američanko, s tretjim mestom pa se je izkazala dvakratna dobitnica superveleslalomskega globusa Tina Weirather iz Liechtensteina. Za švicarsko veselje je danes s tretjim mestom na paralelnem slalomu poskrbela Wendy Holdener, ki je bila že v prvem krogu izločilnih dvobojev boljša od olimpijske slalomske prvakinje Fride Hansdotter.

Konec tedna ne bo ženskih preizkušenj svetovnega pokala, saj so tekme v Val d'Iseru odpovedane. Superveleslalom in smuk bodo nadomestili v Val Gardeni, in sicer v torek in sredo, 18. in 19. decembra. Na njih bo nastopila Ilka Štuhec, medtem ko se bo reprezentanca v tehničnih disciplinah pripravljala na decembrske preizkušnje v Courchevellu in Semmeringu. Ana Bucik bo tekmovala na dveh veleslalomskih preizkušnjah FIS, ostale reprezentantke pa bodo vadile v Alta Badii. Meta Hrovat bo v četrtek in petek tekmovala na dveh veleslalomskih tekmah evropskega pokala, kjer si bo skušala pridobiti samozavest za napad na tekmah svetovnega pokala.