Pri zaostanku s 94:102 je Dončić najprej dve minuti in 51 sekund pred koncem s kota igrišča zadel prvo trojko, drugo kmalu zatem, ko je na sredini stopil korak nazaj in znova zadel od daleč. Dobro minuto in pol pred zaključkom se je odločil za prodor pod koš, s katerim je poskrbel za izenačenje (102:102), povsem na začetku zadnje minute pa je z novo trojko svoji ekipi zagotovil še vodstvo s 105:102, ki ga je s soigralci nato ohranil do konca.

Dončić je skupaj zadel 21 točk, imel je še sedem skokov, podajo in tri ukradene žoge ter bil skupaj z Wesleyjem Matthewsom prvi strelec domače zasedbe. Na drugi strani je 35 točk zabeležil zvezdnik raket James Harden, ki pa je zgrešil vse štiri poskuse za tri točke v zadnji četrtini, dve v času Dončićeve izjemne serije, ko je par prostih metov zgrešil tudi drugi zvezdnik gostov Chris Paul (23 točk).

Dallas, ki bo naslednjič gostil Orlando v noči na torek po slovenskem času, na domačem igrišču ni dosegel več zmag v nizu kot v tej sezoni vse od leta 2011, ko je slavil devetkrat na poti do edinega naslova prvaka v zgodovini ekipe. »Povsem jasno je, da je v zaključku dobil tisti potrebni momentum. Je neustrašen. Tega ne vidiš vsak dan. To sta bili res izjemni dve minuti ali nekaj več, ko je vse skupaj postavil na svoje mesto,« pa je bil nad Dončićem navdušen trener Dallasa Rick Carlisle.

Pokopal jih je Dončić

»Mislim, da smo dobro odigrali srečanje. Dobra novica ob takem porazu je, da smo igrali zelo uspešno in dovolj zavzeto, kar nam ob ponavljanju takega pristopa zagotavlja veliko zmag. Moram pa reči, da nas je na koncu pokopal Dončić,« pa je tekmo, na kateri je bilo 26 menjav v vodstvu, strnil strateg Houstna Mike D'Antoni.

Miami Heat je v gosteh ugnal Los Angeles Clippers s 121:98. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance Goran Dragić za Miami ni igral, saj mu je trener namenil počitek. Večer pred tem, ko je Miami ugnal Phoenix Suns s 115:98, je Ljubljančan, ki je izpustil zadnjih osem tekem zaradi bolečin v kolenu, vrnitev na parket kronal z dvojnim dvojčkom (deset točk in 11 podaj). Košarkarji Miamija so dokaj izenačeno tekmo s Clippers dobili v zadnji četrtini, ko se tekmece nadigrali kar s 30:8. Dwyane Wade, v igro je vstopil s klopi, je bil s 25 točkami prvi strelec zmagovite vrste in tudi tekme.

Ekipa Boston Celtics, s 17 naslovi prvaka najuspešnejša v NBA, pa je »razbila« Chicago Bulls s 133:77 za svojo najvišjo zmago v ligi doslej. Obenem je izenačila rekordno zmago gostujoče ekipe v zgodovini NBA; za 56 točk je Seattle 6. decembra 1986 premagal Houston (136:80). Sedem igralcev gostov Bostona je doseglo dvomestno število točk, največ Daylen Brown (23) in Daniel Theis (22).