Po tekmovalnem koledarju bi morali smučarji skakalci danes in jutri tekmovati za svetovni pokal v Titisee-Neustadtu, vendar so zaradi slabe vremenske napovedi tekmovanje odpovedali že v torek, da se reprezentance sploh niso odpravile na pot v Nemčijo. Skakalci imajo tako prost konec tedna, ki so ga izkoristili za trening. Medtem ko so Avstrijci odpotovali na trening v olimpijski Lillehammer na Norveškem, so Slovenci v četrtek in petek vadili na skakalnici v Kranju, kjer imajo ledeno zaletno smučino in doskok na plastiko.

V Planici so s snegom prekrili srednjo skakalnico, medtem ko prenovljena Bloudkova velikanka še nekaj dni ne bo nared. Pred odhodom v Engelberg v Švici, kjer bosta konec prihodnjega tedna zadnji dve tekmi svetovnega pokala pred novoletno turnejo, bodo Slovenci v torek tako znova trenirali v Kranju. Le Peter Prevc in Jernej Damjan bosta opravila en trening v Planici na srednji skakalnici.

Za boljši občutek na sneg na srednjo skakalnico v Planico

»Peter za trening in predvsem boljši občutek potrebuje nekaj skokov, na katerih bo doskočil na sneg, da se njegov gleženj privadi na podlago. V minulih sezonah je imel nekaj padcev ob prehodu na sneg, ko mu je zarobilo smučko, česar na plastiki ni,« je pojasnil selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj. Peter Prevc se je ekipi priključil konec septembra, nato pa je postopno stopnjeval obremenitve. Vse je počel zelo počasi, enako je bilo s testiranjem opreme, s katero je zadovoljen. Minule štiri dni je treniral v Kranju, kjer je opravil 25 skokov. Engelberg je izbral za vrnitev, ker se v tem smučarskem središču v Švici običajno počuti zelo dobro, vremenske razmere glede snega so stabilne, pa tudi tekma je v času kosila in mu ni treba ves dan čakati v hotelu, da se zvečer odpravi na tekmo. Pred tekmo bo imel v nogah 170 skokov za trening, medtem ko so preostali slovenski tekmovalci nastope na tekmah začeli z vsaj 500 skoki, nekateri so jih imeli tudi po 550. Primanjkljaj je torej vsaj 330 skokov.

Tekme je doslej spremljal s kavča v dnevni sobi. »Težav z gležnjem nimam več. Ne morem oceniti, kako sem pripravljen v primerjavi s konkurenco. Želim si skoke brez velikih nihanj. Ob ogledu tekem me je zelo pozitivno presenetil in navdušil brat Domen. Ko je šel od doma, nisem pričakoval, da se bo uvrščal tako visoko. Upam, da bo nadaljeval v takšnem ritmu,« je pojasnil Peter Prevc.

Ob gledanju skokov Nemca Severina Freunda, ki je manjkal dve sezoni, je spoznal, kako težka je vrnitev po poškodbi. Ker so Slovenci uspešno začeli sezono, bo Petru lažja vrnitev v karavano, saj vse breme pričakovanj uspehov ne bo na njegovih ramenih. Vesel je, da sta vlečna konja brat Domen in Timi Zajc – kažeta skoke, ki jim skušajo slediti vsi v reprezentanci, zato je pritisk porazdeljen po vsej reprezentanci.

Zadovoljen s polovico skokov na treningu

Medtem ko Bertoncelj upa, da se bo največji slovenski skakalni zvezdnik uvrščal do petnajstega mesta, najstarejši izmed treh bratov Prevc ne meri tako visoko: »Moja izračun je naslednji. Na tekmo se moram uvrstiti stoodstotno, v finale 90-odstotno, med najboljših dvajset 80-odsotno, več pa še nisem preračunaval. Pomirjen sem tudi s tem, da sem na treningu konkurenčen najboljšim Slovencem. Od petih do šestih skokov, ki jih naredim na treningu, sem navadno zadovoljen s tremi, kar pomeni, da sem na petdesetih odstotkih.« Trenerja Jani Grlic in Matevž Šparovec, ki sta odgovorna za pripravo Petra Prevca, pravita, da je na pravi poti, a dodajata, da je še veliko prostora za napredek.

Malo mu je čudno le to, da bo sezono začel šele sredi decembra. »Zame se bo tekmovalna sezona začela z novoletno turnejo. V Engelberg grem, da se preizkusim v tekmovalnem ritmu in vidim, kam spadam, nato pa je kar štirinajst dni premora, ki je tako dolg, da bi lahko za teden dni skočil na morje. Upam, da bom že v Engelbergu pokazal visoko raven skokov, vzdržal naporen ritem novoletne turneje in ostal v ekipi do konca sezone,« je končal Prevc.