Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se je na več kot 4000 kilometrov dolgo nočno potovanje v Nižni Tagil v Rusiji – tretjo postajo letošnje sezone svetovnega pokala – odpravila že v sredo zvečer. Ves včerajšnji dan so tako imeli za počitek in prilagajanje na štiriurno časovno razliko. V ekipi zatrjujejo, da je bilo zaradi vstajanja sredi noči, kar treh prestopanj in dolgega čakanja na letališčih precej zahtevnejše potovanje minuli teden v Kuusmao kot v Rusijo. Po tekmah na Finskem so bili slovenski orli doma le dva dni, kjer so opravili treninga v telovadnici in na skakalnici, po katerih je bil selektor Gorazd Bertoncelj zelo zadovoljen.

»Domen Prevc je v Kranju pokazal podobne in stabilne skoke kot v Kuusamu, kjer mu sicer skakalnica tudi zaradi tega, ker je profil nekoliko starejši, zelo ustreza. Bomo videli, kako se bo znašel v Rusiji. Domen je glede tehnike dobro pripravljen. Ker je shujšal za dober kilogram, ima zdaj tudi optimalno težo,« je pojasnil Gorazd Bertoncelj. Pri Timiju Zajcu so veliko pozornosti namenili izboljšanju zaletne hitrosti, saj je bil 0,7 kilometra na uro počasnejši od drugih in s tem izgubljal pri dolžini skoka do pet metrov. »Na treningu v sredo smo to odpravili, a v Kranju je tudi rob zaletne smučine leden, medtem ko je na večini naprav rob umeten. Če s smučko udariš v umeten rob, pride do zmanjšanja hitrosti. Kot vse kaže, je razlog v tehniki počepa. V Rusiji se bo moral hitro prilagoditi na razmere,« je pojasnil Bertoncelj. Pri najstniku Žaku Moglu že dve leti veliko delajo za to, da bi izboljšal slog v zraku, kjer deluje, kot bi ga raztegnilo, zato dobiva slabše ocene sodnikov. Anže Lanišek je postal redni osvajalec točk. Jernej Damjan je na treningih pokazal boljše skoke kot na tekmah. Bor Pavlovčič in Tomaž Naglič, ki je zamenjal Anžeta Semeniča, sta na robu kandidatov za osvojitev točk. Adut slovenske reprezentance je tudi kakovostna oprema z dresi in smučmi.

Peter Prevc trenira doma pod vodstvom trenerjev Janija Grilca in Matevža Šparovca. »Lahko bi šel že na tekmo, a mu manjka konstantnost. Idealno bi bilo, da bi na treningu naredil dva super skoka in nato tri povprečne. Peter ima trenutno 130 skokov, drugi 550 in več, a v sredo je bil na treningu skupaj z nami ob boku najboljših,« je pojasnil Bertoncelj. Selektor se še ni odločil, ali se bo Peter v karavano vrnil konec prihodnjega tedna v Neustadtu v Nemčiji ali teden dni pozneje v Engelbergu v Švici.

V Nižnem Tagilu bodo danes dva skoka za trening (ob 13.45) in kvalifikacije (15.45) za sobotno tekmo (ob 15.45). V nedeljo bo tekma ob 16. uri, kvalifikacije poldrugo uro prej. Svetovni pokal bodo v Lillehammerju na Norveškem začele tudi skakalke, ki bodo imele od danes do nedelje kar tri tekme.