Kaj točno se je 5. maja letos pletlo po glavi 66-letnemu upokojencu Ivanu Mikcu iz okolice Mokronoga in kaj ga je tako močno razhudilo, da je vrgel gorečo blazino na svojo ženo Anico, najbrž ve le on. A posledice njegovega dejanja so bile grozljive. Anica je bila hudo opečena in bo za vedno imela vidne posledice, najbrž pa ni predvideval, da bodo plameni zajeli tudi njega.

Danes bi morali na novomeškem okrožnem sodišču izpeljati predobravnavni narok. A še preden je tožilka Nada Črnugelj dobila besedo, je zagovornica obtoženega Jasna Simčič zaprosila za odlog naroka. Kot je dejala, se obtoženi še ni povsem odločil, kako bi se izjasnil o krivdi, oziroma kako bi se pogodil s tožilstvom glede kazni. Zato je zaprosila še za nekaj dni, da se pogovorita. Sodnici Meliti Perko tako ni preostalo drugega kot razpisati nov datum. Predobravnavni narok bo tako 3. januarja.

Spor, podkrepljen z alkoholom…

»Obtoženi je hotel s požigom svoji ženi vzeti življenje na zahrbten in grozovit način,« je dejala tožilka. »Izvedenka je med drugim ugotovila, da je bil ob samem dogodku v času bistveno zmanjšane prištevnosti, ker je bil močno opit. V mislih sem imela kazen 10 let zapora, kvalifikacija pa za zdaj ostaja poskus umora. A najprej moramo počakati, kako se bo odločil obtoženi in če se bo še kaj pogajal.« Kot dodaja Črnugljeva, naj bi se Mikec tistega dne sprl z ženo in se precej razhudil zaradi nekega domačega dela, a največji vzrok, ki ga je pognal v skrajnost, je bil po njenem mnenju alkohol. Neuradno naj bi se Mikčeva sicer dobro razumela, do nje menda nikoli ni bil fizično nasilen, se je pa znal večkrat precej razhuditi, sploh če je bil pijan.

Tistega večera so malo po 23. uri gasilce klicali na Sveti Vrh pri Mokronogu, kjer naj bi gorela hiša. Ko so prispeli, so zunaj pred hišo našli hudo opečeno Ano, medtem ko Ivana sprva ni bilo videti, nato pa so ga našli v bližnjem skednju. Spalnica je gorela in le hitremu posredovanju gasilcev se lahko Mikčeva zahvalita, da ni zgorela celotna hiša. Izkazalo se je, da je obtoženi, medtem ko je žena že spala, odšel v bližnji skedenj, kjer je z bencinom polil vzglavnik in slamo, nato pa ju odnesel v spalnico. Tam ju je prižgal in vzglavnik vrgel na ženo, ki se je medtem že prebudila.

Čeprav jo je ogenj že zajel, ji je uspelo zbrati toliko moči, da je najprej stekla v kopalnico in zagrabila brisačo ter se z njo nekako pogasila, nato pa je pobegnila iz hiše. Imela je dvanajst odstotkov opečene kože na telesu, predvsem na predelu glave, vratu, prsnega koša, na nekaterih delih so bile ožganine tudi v globljih plasteh kože. Opečena je imela tudi dihala. Oba sta bila v smrtni nevarnosti, obtoženi pa je bil celo tako hudo ranjen, da je bil več dni v komi.

Tudi obtoženi bo, kot vse kaže, imel večne posledice na večjem delu obraza in vratu. Danes naj bi na sodišče prišla tudi žena Anica, a ker je morala v bolnišnico, je napisala pismo, ki ga je sodišču predložila zagovornica obtoženega. V njem je zapisala, da si želi, da bi moža izpustili na prostost. Mikec je namreč v priporu od konca avgusta letos. »Še vedno se imava rada, kot sva se imela prej,« je med drugim v pismu prebrala sodnica.