Le en izdelek je bil ocenjen dobro, osem jih je dobilo oceno povprečno in štiri oceno nezadovoljivo - predvsem zaradi dodanih nepotrebnih aditivov in arom, potratne embalaže in slik na njej, ki zavajajo glede vsebine, so zapisali na ZPS. Cena ocenjevanih vzorcev čajev se giblje od 0,04 pa do 0,14 evra na čajno vrečko. Čeprav cena ni merilo za kakovost izdelka, pa se je v tokratnem primerjalnem ocenjevanju najbolje odrezal dražji izdelek, ki ima hkrati še ekološki certifikat. Tik za njim so bili najcenejši med preglednimi izdelki.

S prebiranjem sestavin preverijo, ali je čaju dodana aroma

Primerjalno ocenjevanje čajev z gozdnimi sadeži je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave izvaja v okviru koncesije za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev.

»Dejstvo je, da lahko le s prebiranjem sestavin izvemo, ali gre za čajno mešanico navedenih sadežev in zelišč ali pa je dodana samo aroma sadežev, ki jih ponazarja slika na embalaži. Posamezen izdelek je narejen po recepturi proizvajalca, zato se sestavine med različnimi aromatiziranimi čaji zelo razlikujejo,« je opozorila Nika Kremić iz ZPS. Potrošnikom svetuje, naj skrbno preberejo sestavine, navedene na hrbtni strani embalaže izdelka, če želijo vedeti, kaj kupujejo.

Osem čajev vsebovalo manj gozdnih sadežev kot je bilo navedeno

Na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave so preverili, koliko gozdnih sadežev, izpostavljenih s sliko na sprednji strani, vsebujejo izbrani čaji in podatke vpisali tudi v tabelo. Osem čajev je vsebovalo od 0,3 do 19 odstotkov gozdnih sadežev, predstavljenih s sliko. Dva izdelka sta vsebovala gozdne sadeže, proizvajalec pa ni navedel njihovega deleža v izdelku.

Trije ocenjevani čaji pa na primer sploh ne vsebujejo gozdnih sadežev, temveč le njihove arome. »Take predstavitve izdelkov seveda zavajajo in napeljujejo k nakupu nečesa, kar ni glavna vsebina izdelka. Potrošnik ob pogledu na opis in embalažo namreč pričakuje, da izdelek vsebuje gozdne sadeže oz. da prav ti sadeži predstavljajo prevladujoči del izdelka,« je dodala Kremićeva.

Samo en čaj ni vseboval arome

Prav vsi pregledani čaji, z izjemo enega, so vsebovali aromo ali več različnih arom, nekateri pa tudi aditive, ki uravnavajo kislost. Le en izdelek je bil popolnoma brez aditivov in arom.

ZPS zato svetuje, da glede na to, da je v čajih veliko hibiskusa in šipka ter delcev suhih jabolk in zelo malo gozdnih sadežev ali le aroma, bi bilo morda bolje kupiti čaj hibiskusa ali šipka ter mu dodati posušene gozdne sadeže po okusu. Seveda pa aroma takega čaja ne bo tako močna kot pri čajih z dodanimi aromami.