Spojina, ki jo preiskujejo znanstveniki z Univerze v Lancastru in Univerze v Leedsu, nosi krajšavo EGCG. Najprej so jo preiskovali zaradi učinka, ki zmanjša beljakovinske obloge v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo, zdaj pa verjamejo, da lahko razgradi tudi proteinske obloge in tako prepreči bolezni srca in ožilja.

V raziskavi, objavljeni v Časopisu za biološko kemijo (Journal ob Biological Chemistry), so zapisali, da se EGCG lahko veže na vlakna v tkivu in jih pretvori v manjše molekule, ki so bolj topne. Telesu tako manj verjetno povzročajo škodo in preprečujejo strdke, ki bi omejevali krvni pretok.

Ker ima spojina EGCG za telo toliko koristi, znanstveniki preiskujejo tudi načine, kako bi jo lahko posamezniki vnesli v telo, brez da bi za to morali popiti večje količine zelenega čaja. Ena izmed metod, o kateri razmišljajo, bi bil tudi vnos spojine preko injekcije, poroča Independent.

Zdrav življenjski slog še vedno najbolj zanesljiv

Niso pa vsi znanstveniki tako navdušeni nad novimi odkritji. Kot je pojasnil profesor kardiovaskularne medicine na Univerzi v Sheffieldu Tim Chico, bo potrebnih še veliko več informacij, da bodo lahko potegnili dokončne sklepe.

»Na tisoče raziskovalcev, ki delajo po vsem svetu, uporablja številne pristope, s katerimi poskušajo uničiti bolezni srca, in ljudem je treba sporočiti, da dosegamo velike napredke. Kljub temu pa so zdrav aktivni življenjski slog, uravnotežena prehrana, ohranjanje zdrave telesne teže in prenehanje s kajenjem še vedno najboljši načini za zmanjšanje tveganja za bolezni srca,« je povedal.