Potem ko so košarkarji Reala Madrida v prvih osmih krogih evrolige dosegli prav toliko zmag, so sledili padec forme in poraza proti Olympiacosu in CSKA. Kraljevi klub je tako padel z vrha lestvice, kjer jih je nadomestil Fenerbahče, zgolj en poraz pa ima poleg njega še že omenjeni CSKA. Trenerju turškega moštva Željku Obradoviću gre za zdaj vse kot po maslu, a karizmatični 58-letni Srb nima mirnega sna. Kljub temu da veljajo navijači Fenerbahčeja za ene najbolj vročekrvnih in trumoma obiskujejo zaključne turnirje četverice, jih v rednem delu sezone na domačih tekmah ni v takem številu, kot pričakuje Obradović. To je tudi jasno in glasno povedal.

»Rad bi si vzel čas in povedal nekaj besed o navijačih,« je po tekmi v turškem prvenstvu proti Karšijaki začel Željko Obradović in nato v svojem slogu nadaljeval: »Pred nami sta gostovanji pri Panathinaikosu in Buyuksehirju, nato pa nas čaka domača tekma proti Milanu. Želimo si takšne podpore navijačev, kot smo jo imeli v zadnjih letih. Po obisku domačih tekem smo v letošnji sezoni na devetem mestu v evroligi. Je to signal, ki nam ga želijo navijači dati? So res zadovoljni s tem, da ima osem od šestnajstih klubov v evroligi boljši obisk na domačih tekmah? Če se želimo boriti za lovorike v vseh tekmovanjih, potrebujemo pravo podporo navijačev. Ne le sedem ali osem tisoč ljudi. Potrebujemo polno dvorano. Moji igralci si to več kot zaslužijo. Od zdaj naprej pričakujem, da bodo tribune zapolnjene. Ne le v evroligi, temveč na prav vseh tekmah. Glede na rezultate, ki jih ima moje moštvo v letošnji sezoni in tudi v preteklih, si ne zaslužijo nič manj kot polne dvorane,« je s pravo jezo na obrazu razlagal Željko Obradović. Ob tem, da ima Fenerbahče v evroligi devet zmag in le poraz proti Anadoluju Efesu, je sila uspešen tudi v turškem prvenstvu, kjer je dobil vseh osem dosedanjih obračunov.

V zadnjih dneh je epilog dobil tretji polčas na tekmi šestega kroga med Panathinaikosom in Olympiacosom. Kljub zmagi naj bi namreč lastnik Panathinaikosa Dimitris Janakopulos dva izmed trojice sodnikov obtožil, da ju je vodstvo Olympiacosa podkupilo s po 20.000 evri. Vodstvo evrolige je po hitrem postopku zaključilo preiskavo, saj ni našlo nikakršnih dokazov, da bi do česa podobnega resnično prišlo. Zanimivo je, da so zaključek z odobravanjem pozdravili tudi pri Panathinaikosu, saj trdijo, da so si zgodbo o podkupovanju pri Olympiacosu izmislili.

Drugačne težave imajo v letošnji sezoni pri španski Gran Canarii, ki si je v lanski s četrtim mestom v španskem prvenstvu prvič v zgodovini kluba priborila nastop v najelitnejšem evropskem tekmovanju. A zalogaj je za klub očitno prevelik, saj v letošnji sezoni niti približno ne dosega podobnih rezultatov. Gran Canaria je v evroligi zbrala tri zmage in sedem porazov, identično razmerje pa ima tudi v španskem prvenstvu, kjer je na zgolj 15. mestu. Ceno za slabo sezono je plačal glavni trener Salva Maldonado, ki je v torek dobil nogo. Začasno bo moštvo vodil njegov pomočnik Victor Gracia.

Evroliga, 11. krog, jutri ob 19. uri: Darušafaka – Maccabi, Budućnost – Barcelona, Žalgiris – Olympiacos, ob 20.30: Bayern – Himki, ob 20.45: Milano – Gran Canaria, v petek ob 18.30: Anadolu Efes – Real Madrid, ob 20.30: Baskonia – CSKA, Panathinaikos – Fenerbahče.