Pričakovano. Slovenski košarkarski čudež Luka Dončić je v ligi NBA postal novinec meseca v zahodni konferenci. Na vzhodu je ta čast pripadla članu Atlante Traeju Youngu, ki bo tudi glavni konkurent Dallasovega košarkarja v boju za naziv novinca leta. Luka Dončić, ki je zaradi bolečin v kolku izpustil zadnjo tekmo moštva iz Teksasa, je na prvih 20 tekmah v povprečju dosegal 18,5 točke, 6,5 skoka in 4,3 asistence.

Za seboj je pustil tudi oba igralca, ki sta bila na naboru izbrana pred njim – Deandreja Aytona (Phoenix) in Marvina Bagleyja tretjega (Sacramento). Devetnajstletni Ljubljančan je postal šele šesti igralec v zgodovini Dallasa, ki si prislužil naziv novinca meseca. Pred tem je to uspelo Yogiju Ferrellu (februar 2007), Devinu Harrisu (november 2004), Jasonu Kiddu (marec 1995), Jayu Vincentu (december 1981, februar in marec 1982) ter Marku Aguirreju (november 1981).

Če bo Luka Dončić v podobnem ritmu, kot ga je prikazoval do zdaj, nadaljeval do konca sezone, mu naziv novinca leta skoraj ne more uiti. Pri tem zna pomembno vlogo odigrati tudi razmerje zmag in porazov moštva. Medtem ko Young sicer prav tako prikazuje dobre predstave, saj povprečno na tekmo dosega po 15,6 točke in 7,6 asistence, pa je Atlanta z le petimi zmagami in kar 19 porazi povsem na dnu vzhodne konference. Drugače je z Dallasom, ki je resda sezono začel katastrofalno, nato pa se ravno na krilih Dončića dvignil in je trenutno povsem realno v igri za končnico. Dončić je med vsemi letošnjimi novinci glede na povprečje prvi pri točkah, četrti pri skokih, drugi pri asistencah, drugi pri ukradenih žogah (1,1), prvi pri številu odigranih minut (33,1), peti pri odstotku zadetih metov za tri (38,2) in osmi pri odstotku zadetih prostih metov (79).

Dallasova številka 77 onkraj Atlantika zaradi izjemnih predstav dobiva vse več privržencev, pozornost pa so mu začele posvečati tudi oddaje, namenjene ligi NBA. Ena od takih je The Jump na državnem športnem programu ESPN, kjer je bil gost nekdanji trikratni prvak NBA Byron Scott. Scott je v zadnji sezoni (1997/98) pred upokojitvijo igral za Panathinaikos, kjer se je pomeril tudi s Predragom Stojakovićem, takrat članom PAOK. »Stojaković je pristopil do mene in me vprašal, ali naj se odloči za odhod v ligo NBA. Dejal sem mu, da je v Evropi že tako ali tako najboljši in da mora iti. Naslednjo sezono sva sodelovala, saj ga je na naboru izbral Sacramento, pri katerem sem bil pomočnik trenerja. Kmalu po začetku je prišel do mene in mi dejal, da je tu lažje kot v Evropi, saj je treniral zgolj enkrat na dan in ne več dvakrat. Tudi Luka Dončić je bil od malih nog navajen na dva treninga na dan. V ligi NBA je zaradi napornega ritma tekem drugače, a to evropskim igralcem po mojih izkušnjah prija. Njegova košarkarska inteligenca je neverjetna in se le še razvija,« je razpredal Byron Scott, v oddaji pa so še navrgli, da je Dončić najboljša možna reklama za evropsko košarko.

In še tole. Košarkarji, ki so v prvi sezoni v ligi NBA povprečno dosegali več kot 18 točk, šest skokov in štiri asistence na tekmo, kar trenutno uspeva Dončiću, so bili Kareem Abdul-Jabbar (1969/70), Sidney Wicks (1971/72), Larry Bird (1979/80), Michael Jordan (1984/85) in Grant Hill (1994/95). Vsi so na koncu tudi postali novinci leta.

sd