Kazalo je na presenečenja, a na koncu od tega ni bilo nič. Slovenska košarkarska reprezentanca je na četrti tekmi drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo ob polčasu proti Latviji vodila za 17 točk, na koncu pa ostala praznih rok. Izbrana vrsta selektorja Rada Trifunovića je popravila izjemno bled vtis s tekme proti Ukrajini, vseeno pa utrpela že kar sedmi zaporedni poraz.

Prav omenjeni neuspeh z 28 točkami v Zaporožju in odhod edinega pravega centra Žige Dimca, ki je moral odpotovati v Litvo in se pridružiti novemu klubu Lietkabelis, sta Slovenijo pred tekmo z Latvijo postavila v vlogo izrazitega avtsajderja. Še dodatno pa zaradi dejstva, ker so lahko gostje računali tudi na Dairisa Bertansa, ki mu je evroligaški Milano izjemoma za to tekmo dovolil odhod iz kluba. A to varovancem selektorja Arnisa Vecvagarsa v prvem polčasu ni pretirano pomagalo. Naleteli so namreč na izredno razigranega tekmeca, ki je od prve minute grizel v obrambi, v napadu pa igral preudarno. Izbranci selektorja Rada Trifunovića so tako v drugi polčas krenili s kar 17 točkami naskoka, a je nato Latvija zaigrala povsem drugače. Razigral se je Janis Blums (28 točk), ki je bil nezaustavljiv. Gostje so do začetke zadnje četrtine ujeli priključek, v zadnjih desetih minutah pa prišli do za njih izredno pomembne zmage v boju za SP.

»Taktično smo odigrali dobro tekmo. Smo pa morali zaradi odsotnosti visokih igralcev podvajati pod košem in s tem pustiti nekaj več prostora Latviji pri metih od daleč. V prvem polčasu smo ga manj, v drugem pa se je razigral izkušeni Blums. Zadovoljen sem, saj smo z novo ekipo in brez časa za trening pokazali napredek od tekme z Ukrajino,« je povedal Rado Trifunović.

Ostala izida v skupini I: Španija – Ukrajina 72:68 (20:14, 39:31, 54:48, Fernandez 17; Bobrov 21), Črna gora – Turčija -:- (13:17, 37:38, 58:55, najboljša strelca).